Pressefoto

Københavnsk spisehus serverer kasserede råvarer med succes

Siden september 2013 har København kunne bryste sig af at have Europas første spisehus, som aktivt bekæmper madspild ved at anvende madvarer, som af forskellige årsager ikke kan sælges til forbrugerne. Et koncept som allerede har høstet stor anerkendelse og omtale i udlandet.
Tirsdag, juni 3, 2014

At København er en by med fokus på økologi og gastronomi er efterhånden slået internationalt fast efter flere års stigende interesse for det ny nordiske køkken. I over 10 år har netop det nordiske køkken, noma og et stadigt stigende antal Michelin-stjerner sat fokus på København som en by med høje standarder inden for økologi og bæredygtighed.

Et helt nyt skridt indenfor bæredygtighed og madspild blev imidlertid taget sidste år, da spisehuset Rub og Stub åbnede dørene op første gang i september 2013. Målet er aktivt at bekæmpe madspild ved at bruge de fødevarer, som fødevareindustrien ikke kan få solgt. Rub og Stub drives af ca. 100 frivillige, har kun tre ansatte, og alt overskud går udelukkende til velgørende projekter.

Siden åbningen i september har der været stor opmærksomheden om projektet, og scroller man ned over presseomtalen på spisehusets hjemmeside, kan man se, at det især er de internationale medier, som har fået øjnene op for projektet.

”Det kom meget bag på os, at den internationale pressedækning var så stor. Især fordi vi ikke selv gjorde meget for at fortælle historien, da vi var så fokuserede på at få restauranten op at køre. Vi sendte en pressemeddelelse ud, som faktisk ikke gav særligt meget omtale, men så gik der ikke lang tid, før henvendelserne begyndte at komme,” fortæller én af initiativtagerne, 24-årige Tore Bang Herup, der til daglig studerer på CBS. BBC, franske AFP og det spanske nyhedsbureau Efe er blot nogle af de internationale medier, der har fået øjnene op for konceptet.

Sammen med ni andre unge, som alle tidligere har været en del af fødevarebranchen, startede han projektet op efter en erkendelse af, hvor store mængder madspild, der hver dag bliver kasseret.

Ifølge organisationen Stop Spild Af Mad smider danskerne 540 tons mad ud hvert år.

Overskudsvarer på menuen

Konceptet er helt enkelt: Rub og Stub laver menuer ud fra overskudsvarer, som butikkerne ikke kan sælge af forskellige årsager. Det kan være på grund af ren æstetisk frasortering fra standardformer, overskydende sæsonvarer, pladsmangel på lagrene, transport, der ikke kan betale sig eller butikker, der ikke vil aftage pga. tidsnød. Der er altså ikke tale om for gamle fødevarer, men friske og spiselige fødevarer, som ingenting fejler.

”I starten var vi bekymrede for, om konceptet kunne skræmme folk væk, fordi nogle måske ville associere madspild med ’for gammelt mad’. Men det virker til at budskabet er trængt igennem ud fra de mange forskellige gæster vi har,” siger Tore Bang Herup, som forsigtigt anslår, at lidt under en tredjedel af spisehusets gæster er fra udlandet.

Indtil videre er Rub og Stub den første af sin slags i Europa, men flere restaurationer fra udlandet, blandt andet fra Frankrig og England, har allerede henvendt sig til spisehuset for at hente inspiration til egne projekter.

Kaotiske måneder med meget omtale

Udfordringen har derfor ikke været omtale eller at få gæster til at lægge vejen forbi Huset i Magstræde, hvor spisehuset ligger. Den største udfordring har været at drive restauranten med 100 frivillige, få praktikken til at hænge sammen og få leverandørerne til at forstå konceptet.

”Det har været nogle kaotiske otte første måneder, men det har samtidig været utroligt at se hvor meget interesse, der har været for projektet. Den sidste måneds tid er der begyndt at komme mere ro på, og tingene er efterhånden ved at falde på plads,” siger Tore Bang Herup.

Det næste skridt er nu at få optimeret procentdelen af overskudsvarerne endnu mere. Målet er at halvdelen af de overskudsvarer, som køkkenet får ind, skal ende på gæsternes tallerken. I dag er tallet ca. 30 procent.

Læs mere på Rub og Stubs website

Del denne side

Om serien:

I anledning af at København i 2014 er kåret som European Green Capital sætter Wonderful Copenhagen løbende fokus på grønne og bæredygtige initiativer i byen.

Sidste gang satte vi fokus på Eurovision Village, som havde økologi som omdrejningspunkt

Du kan se frem til at læse mere om hovedstadens grønne profil i løbet af året her på sitet.

Fakta om Rub og Stub

Rub & Stub er et not-for-profit spisehus og en del af foreningen RETRO, hvis overskud går til humanitære udviklingsprojekter.

Rub og Stubs partnere er blandt andet: Copenhagen Cooking, Irma, La Glace, Højskolerne og gårdbutikken Sidingegård.

Læs mere om madspild på: