Superkilen

Steder vi kan lide: Superkilen

Denne uge tager vi hul på en ny artikelserie om københavnske bygninger, byrum og steder, der sætter et særligt præg på deres kvarter og omgivelser. Vores første emne er Superkilen, der er et nyt, tredelt byrum på Nørrebro. Projektet er for nylig udvalgt som en af finalisterne til Financial Times’ ’Ingenuity Awards’. Vi har talt med Bjarke Ingels fra BIG arkitekter, som er en af hovedkræfterne bag Superkilen.
Tirsdag, oktober 22, 2013

Den flår nærmest hul på det ellers så monotone, asfaltgrå storbylandskab på det ydre Nørrebro. Den Røde Plads, der breder sig fra Nørrebrogade forbi Nørrebrohallen og op til Mimersgade, er formentlig det mest iøjnefaldende af de tre byrum, som tilsammen udgør Superkilen.

”Det område, som nu er Den Røde Plads, var oprindelig meget diffust. Derfor besluttede vi at give det den kraftige røde farve for at få en fællesnævner, som definerer rummet og binder det sammen,” siger Bjarke Ingels fra BIG Arkitekter. BIG er en del af et større projektteam, som står bag Superkilen. Ud over Den Røde Plads består Superkilen også af to lidt mindre iøjnefaldende områder – Den Grønne Park og Det Sorte Marked.

Superkilen blev indviet i sommeren 2012 som en del af områdefornyelsen omkring Mimersgadekvarteret. Ifølge Bjarke Ingels var udgangspunktet for projektet at skabe noget nyt i en eksisterende ramme. Superkilens areal var allerede på forhånd defineret og afgrænset af bygninger og veje, som ikke lod flytte på sig, og det var derfor op til projektteamet at få det optimale ud af den plads, de havde til rådighed.

Video: Se Bjarke Ingels (BIG) og Bjørnstjerne Christiansen (Superflex) tale om visionerne bag Superkilen herunder

Finalist til international pris

I begyndelsen fik Superkilen en blandet modtagelse hos lokalområdets beboere, da mange efterlyste at blive inddraget mere i planlægningen af byggeriet. Omvendt har der ikke manglet anerkendelse fra anmeldere og arkitekter – både i Danmark og internationalt.

Senest er BIG og Superkilen kåret blandt finalisterne i Financial Times’ og Citibanks ’Urban Ingenuity Awards: Urban Ideas in Action’. Prisen anerkender projekter, der har formået at forny og udvikle byrum til glæde for byen og borgerne.

Superkilen er blevet udvalgt som én af fire europæiske finalister blandt projekter fra 44 lande i alt, og vinderne afsløres den 10. december i år.

Multifunktionelt og multikulturelt

Hvor Den Røde Plads er beregnet til udendørs sport og fester – bl.a. Distortion i sommeren 2012 – så er de to andre og mere diskrete zoner anderledes tilbagelænede og afslappede. På Det Sorte Marked er der opstillet bænke og skakborde, og området kan transformeres til en markedsplads til de handlende i lokalområdet.

En af årsagerne til, at kilen er blevet finalist i ’Urban Ingenuity Awards’, er projektets evne til at binde lokalområdets kulturer bedre sammen. Ifølge Bjarke Ingels er netop samspillet mellem mange kulturer en del af selve Superkilens DNA.

”I stedet for at gøre et forsøg på at definere et særligt ’dansk’ byrum har vi med Superkilen taget udgangspunkt i det faktum, at København – og måske i særdeleshed Nørrebro – er hjem for op mod 60 forskellige nationaliteter, der bor og lever tæt sammen,” siger Bjarke Ingels.

Superkilen indeholder 108 forskellige elementer – deriblandt et jamaicansk lydsystem, en thaiboksering og reklameskilte på forskellige sprog – som til sammen repræsenterer de mange forskellige kulturer i området. Kunstnergruppen Superflex har samarbejdet med lokalmiljøets borgere om at udvælge inventaret. Ifølge Bjarke Ingels er de mange elementer fra forskellige lande med til at vise styrken ved mangfoldighed.

Del denne side

Steder vi kan lide

NY SERIE: Året ud sætter Wonderful Copenhagen fokus på arkitektur, steder og byrum i København, som inspirerer og sætter et særligt præg på deres lokalområde og byen.

Læs med i næste uge, hvor vi skriver om B&W-værftet på Refshaleøen.

FAKTA: Om Superkilen

Superkilen er et nyt byrum mellem Nørrebrogade og Tagensvej på ydre Nørrebro. Det blev til i forbindelse med områdefornyelsen i Mimersgadekvarteret.

Superkilen blev indviet i juni 2012 og består af tre områder:

Den Røde Plads 

Den Grønne Park

Det Sorte Marked 

Hvert område har en funktion og et særkende i form af en markant farve, der adskiller området fra de andre.

Ud over BIG Arkitekter har Typotek 1, Superflex, Lemming & Eriksson og Help PR & Kommunikation bidraget til projektet.

Senest er projektet blevet udvalgt til finalist i Financial Times’ og Citibanks ’Urban Ingenuity Awards: Urban Ideas in Action’, bl.a. for sin evne til at binde lokalområdets mange kulturer sammen.

Læs om Superkilen her