Christiansborg Slot i 1700-tallet

Christiansborg Slot på Slotsholmen i København var det kongelige hofs hovedresidens fra 1400-tallet og frem til 1794, hvor kongefamilien flyttede til Amalienborg Slot.

Der har ligget mange slotte på Slotsholmen i København. Det første var Biskop Absalons Borg, dernæst Københavns Slot, som blev revet ned i 1731, hvorefter opførelsen af det første Christiansborg Slot påbegyndtes, tegnet af de to arkitekter Nicolai Eigtved og Lauritz de Thurah. Slottet blev et prægtigt barokslot med tilhørende ridebaneanlæg og slotskirke.

Kongefamilien flyttede ind i 1740, og slotskomplekset stod i store træk færdigt i 1745. Kong Christian 7. blev født på slottet 29. januar 1749. Det stod ret tidligt klart for alle, at Christian 7. ikke var helt normal. Den unge konge viste sig at være skizofren.

I 1766 blev den 17-årige konge gift med sin 15-årige engelske kusine Caroline Mathilde i Christiansborg Slotskirke. Efter kun et år fik de et barn sammen, Frederik 6. Ægteskabet var aldrig lykkeligt og afholdt ikke Kong Christian 7. fra at slå sig løs med alkohol, prostituerede, slåskampe og vilde fester.

Natlige møder med Struensee

Det var derfor måske ikke så mærkeligt, at den ensomme dronning kastede sin kærlighed på kongens livslæge Johan Friedrich Struensee. Det forlyder, at Caroline Mathilde listede rundt på Christiansborgs gange og i De Kongelige Stalde om natten for at mødes med sin hemmelige elsker.

I 1767 blev der i bygningen ved siden af slottets ridebaneanlæg indrettet et hofteater, den bygning, der i dag huser Teatermuseet. Det var her, efter et maskebal 17. januar 1772, at Struensee blev arresteret og fængslet i Kastellet og Dronning Caroline Mathilde sat i husarrest på Kronborg Slot i Helsingør.

Kong Christian 7.’s stedmoder, Enkedronning Juliane Marie førte an i kuppet mod Struensee. Christian 7. selv var på dette tidspunkt for sindssyg til at ænse noget som helst og underskrev intetanende Struensees dødsdom. Caroline Mathilde blev forvist til Celle i Nordtyskland.

Christiansborg Slot i dag

I 1794 brændte det første Christiansborg Slot ned. Kun ridebanerne overlevede branden, og kongefamilien flyttede til Amalienborg Slot, ikke langt derfra. I 1884 brændte det andet Christiansborg ned, med undtagelse af slotskirken.

Det tredje og nuværende Christiansborg Slot er fra 1907-28 af arkitekten Thorvald Jørgensen i ny barokstil. Det huser Folketinget, Højesteret og Statsministeriet, De Kongelige Repræsentationslokaler, Christiansborg Slotskirke, Ridebaneanlægget og De Kongelige Stalde.

Under Christiansborg ligger ruinerne af Biskop Absalons Borg og Københavns Slot. Omvisning i De Kongelige Repræsentationslokaler, Ruinerne og Teatermuseet er inkluderet i entréprisen. Omvisning i Folketinget er gratis.

Del denne side

Opdateret af:

Wonderful Copenhagen redaktion@woco.dk
 

Kontakt

Adresse

Prins Jørgens Gård
1468 København K

Telefon

+45 3392 6492

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 12.580037713
Latitude : 55.677033907