Arne Jacobsen stole, foto Fritz Hansen

Dansk design & arkitektur

Funktionelt. Kant. Kvalitet. Simpelt. Tidløst. Dansk design, om det er møbler eller modetøj, er verdenskendt for dets rene, simple linjer, gode, slidstærke materialer og klassiske kreationer, der aldrig går af mode. Samtidigt oplever dansk arkitektur en ny guldalder, inspireret af lys, vand, åbne rum, interaktion og bæredygtighed.

Oprindeligt var dansk design et produkt af sin tid i 1950'erne: Efterkrigstiden var præget af mangel på materialer, hvilket resulterede i krav til holdbarhed såvel som høj kvalitet. Dansk design var derfor præget af simplicitet, funktionalitet og minimalisme.

Dansk design er kort og godt lavet til at blive brugt. Hvert andet år uddeles designprisen INDEX: Award, som ikke blot er verdens største. Den er også en af de vigtigste. Betydningen af INDEX: Award ligger i det unikke, overordnede tema "Design to Improve Life" - et koncept, der har etableret INDEX: Award som et globalt, inspirerende designfyrtårn.

Hans J. Wegner

De mest fremtrædende danske designere i midten af 1900-tallet, som fx Georg Jensen, Hans J. Wegner, Finn Juhl og Arne Jacobsen, var medvirkende til, at dansk design blev anerkendt internationalt. Nutidens designere, som fx Louise Campbell, HAY, Normann Copenhagen, Cecilie Manz and Muuto, trækker ofte på elementer fra danske designklassikere fra efterkrigstiden.

Læs vores guide til top 10 boligdesignbutikker.

Også dansk mode, med designere som Mads Nørgaard, Henrik Vibskov, Stine Goya og Wood Wood i front, har vundet indpas i verden. Har du nogensinde hørt om demokratisk mode? Tænk dansk mode, så har du næsten svaret. Udtrykket dækker over funktionelt kvalitetstøj, som de fleste har råd til. Og ikke særlig mange storbyer kan prale af at have så mange modebutikker i mellemprisklassen som København.

Læs vores guide til top 10 modebutikker.

Funktionalisme i dansk arkitekturarv

Når det kommer til dansk arkitektur, så en ny æra af funktionalisme dagens lys i 1930'erne. Den var kendetegnet ved rationel arkitektur bygget af cement, glas og jern, som var designet til at imødekomme tidens sociale behov. Den udviklede sig senere og inddrog elementer fra modernistisk arkitektur, såsom brugen af uregelmæssige grundplaner, åbent interiør, flade tage og glasfacader.

Som om det ikke var nok at designe møbler, så var mange af de store danske designere fra 1950’erne også storslåede arkitekter. Arne Jacobsen var den førende arkitekt i Danmark i 1950'erne og 1960'erne med projekter som Bellavista-husene nord for København, Rådhuset i Rødovre og Radisson Blu Royal Hotel, som han designede både ude og inde, helt ned til bestikket i restauranten. Hotellet blev således verdens første designhotel.

Arne Jacobsen-værelset på Radisson Blu Royal Hotel

I 1960'erne fulgte flere danske arkitekter i Arne Jacobsens fodspor, og gjorde deres entré på den internationale scene. Mest bemærkelsesværdige er Jørn Utzons ikoniske operahus i Sydney, som i dag er at finde på UNESCOs kulturarvliste, og Henning Larsens bygning til Udenrigsministeriet i Riyadh.

Lys, vand, åbne rum, interaktion og bæredygtighed

Byrummet i det indre København er i dag domineret af fire til seks-etagers bygninger i stedet for de typiske glas- og stålskyskrabere, som dominerer mange andre hovedstæder. København er dog på ingen måde i arkitektonisk stilstand. Moderne og nutidige arkitektoniske tilføjelser skyder op og formår at blande sig smukt med de gamle historiske bygninger og slotte.

VM Bjerget, foto Ty Stange

Lys, vand, åbne rum, interaktion og bæredygtighed er nøgleordene i det seneste arkitektoniske boom i det maritime København. Den banebrydende byplanlægning og arkitektur er særligt iøjnefaldende i fire centrale dele af byen, Ørestad, Nordhavn, indre København og ikke mindst langs Københavns havnefront. Nærheden til vandet og dets refleksion i bygningerne er et fælles kendetegn. 

Læs vores guide til top 10 arkitektur.

Designet til at leve i

De nye bygninger er designet med kulturelle, beboelses- og erhvervsformål i tanke, men vigtigst af alt er formålet at skabe liv og værdi for menneskerne i byen. Udover bygningernes udseende og fornemmelse har funktionalitet og muligheden for interaktion mellem mennesker været en prioritet for arkitekterne.

Tietgenkollegiet, foto Nicolai Perjesi

Gode eksempler på netop dette er Tietgenkollegiet og 8-Tallet, som er konstrueret til at bringe mennesker sammen. En af dansk arkitekturs nutidige superstjerner er Bjarke Ingels, hvis arkitektur du finder over alt i København.  Bjarke Ingels Group (BIG) har bl.a. tegnet 8-Tallet, VM Husene, VM Bjerget og Superkilen bypark i København.

 

Del denne side

Dansk design | VisitCopenhagen

Top 10 boligdesign

Funktionelt. Elegant. Tidsløse klassikere. Dansk design er alle disse ting og meget mere. Her er vores shopping guide til de bedste boligdesignbutikker.