Torvehallerne i København, foto af Christian Alsing

Det danske køkken

Årstidens råvarer. Økologisk. Nyskabende. Det er nogle af de ord, der i dag beskriver Københavns gastronomiske scene. For kun et årti siden var der ingen, der bemærkede det nordiske køkken, men dette har ændret sig drastisk. København er på kort tid blevet et af de foretrukne gastronomiske rejsemål. Velbekomme!

Restaurantscenen i København er en attraktion i sig selv. Her er alt fra prisvenlige bistroer til Michelin-restauranter. En ting du kan være sikker på er, at fokus er på høj kvalitet, årstidens råvarer, og at du får en uhøjtidelig restaurantoplevelse.

Kadeau, foto Marie Louise Munkegaard

Der var ikke stor storhej omkring det nordiske køkken for blot et årti siden, men dette har ændret sig drastisk. En af hovedgrundene er restaurant noma, der hele fire gange er restauranten blevet kåret som verdens bedste restaurant. noma er indbegrebet af Det Ny Nordiske Køkken, som har gået sin sejrsgang verden over og siden er blevet ført videre af mange dygtige restauranter i norden.

Det Ny Nordiske Køkken har endda sit eget manifest, skrevet i 2004 af Nordisk Køkken Symposium, bestående af førende nordiske kokke, herunder Claus Meyer og René Redzepi. Læs Manifest fra Nordisk Køkken Symposium.

Moskusokse og havtorn

Hvad er essensen af det Nordiske køkken? I korte træk, er det fokus på primært at bruge de ressourcer, der er tilgængelige i det nordiske spisekammer. Årstidens grøntsager, lokalt fangede fisk og saltet eller røget fisk og kød. Disse er nogle af de bærende ingredienser, der har været med til at forme et nutidigt lokalt køkken med international appel.

Det Ny Nordiske Køkken, foto Palle Demant

Når du går ud at spise i dag i København, og uanset om du foretrækker italiensk, det asiatiske gadekøkken eller nordisk gastronomi, så vil du opdage, at restauranter i alle prisklasser, sætter en ære i at servere friske råvarer - ofte med fokus på bæredygtighed.

København har flere Michelin-stjerner end nogen anden skandinavisk by (18 for at være helt præcis), og også en god portion Bib Gourmand-restauranter, hvilket betyder restauranter af høj kvalitet, men som er prisvenlige.

Se vores guide til Michelin-restauranter i København.

Hotdogs og smørrebrød

Men det er ikke udelukkende Michelin-restauranter, når vi snakker nordisk madkultur. Danskerne nyder fortsat en hotdog ved en af de mange pølsevogne i det københavnske bybillede, eller smørrebrød til frokost på en af de mange traditionelle danske restauranter.

Både hotdogs og smørrebrød er blevet opdateret de seneste par år. I dag kan du få dig en gourmet-hotdog ved særlige pølsevogne. Det traditionelle smørrebrød er også blevet genoplivet, og er blevet et foretrukket frokostvalg blandt unge hippe danskere. Kokkene fokuserer på høj kvalitet og innovation, men alligevel holdes priserne rimelige. Se vores guide til top 10 smørrebrød.

Smørrebrød, foto Columbus Leth

Dette illustrerer den revolution, som den københavnske restaurantscene har gennemgået det sidste årti - det drejer sig om høj kvalitet, årstidens ingredienser og innovation.

Gadekøkken og fusionsbarer

En af de mest populære madsteder i København i de senere år er Torvehallerne, som er en luksusudgave af et traditionelt madmarked med blomstersælgere, grønthandlere, slagtere og ostehandlere osv. Torvehallerne har dog fået en voldsom opgradering og byder også på smørrebrød, palæo-mad, pizzaer, delier, bagerier, chocolatier, vinhandlere og en kaffebar. Du finder Torvehallerne ved Nørreport station. I 2017 kom endnu et madmarked til, WestMarket på Vesterbro, der ligesom Torvehallerne har både madboder og friske råvarer.

Westmarket

En af de nyeste trends i København er fusionen mellem mad og cocktails, mindre steder som serverer simpel, god mad og cocktails til sent. Et par eksempler er Foderbrættet, som specialiserer sig i gourmet-hotdogs, cocktails og champagne, og Neighbourhood, som specialiserer sig i økologiske pizzaer og cocktails. Du finder begge på det hippe Vesterbro i København.   

Del denne side

Fakta om mad

Den danske kok, Rasmus Kofoed, fra restaurant Geranium har vundet prisen Bocuse D’Or for bedste kok tre gange. Både bronze, sølv og guld medaljen.

Geranium har som den eneste restaurant i Danmark tre stjerner og blev desuden kåret som nr. 28 af verdens bedste restauranter i 2016.

Det nordiske køkken har sit eget manifest. Det nye nordiske køkken manifest blev forfattet i 2004 af den danske gastronomiske iværksætter Claus Meyer, og nogle af de bedste kokke i Skandinavien.

København har 15 Michelin-restauranter og i alt 18 stjerner. Geranium har tre og A-O-C har to stjerner.

Københavnerne har landsrekord i indtagning af økologisk mad. I København udgør økologiske fødevarer 13% af det totale fødevaresalg.

I 2014 kårede det amerikanske gastromagasin SAVEUR København til verdens bedste kulinariske destination "Best Culinary Destination" i kategorien små internationale byer.

Restauranter i København

Guide til de bedste restauranter i København

Vi guider de til Københavns bedste spiseoplevelser. Uanset om du er til Michelinmiddage eller de prisvenlige, vegetariske eller børnevenlige restauranter.