B&W Hallerne

Steder vi kan lide: B&W Hallerne

Vores nye serie om spændende byrum og steder i København fortsætter i denne uge. Denne gang sætter vi fokus på B&W Hallerne og Refshaleøen. Stedet har en fortid som Danmarks største arbejdsplads og verdens førende skibsværft – og en nutid som hotspot for musik, kultur og events.
Onsdag, november 6, 2013

Den ene af de to enorme B&W-haller er så stor, at man kan spille golf i den. Bogstavelig talt – faktisk har den største af hallerne tidligere været benyttet som indendørs golfareal. Rundetårn ville uden problemer kunne stå inde i den store hal, der måler mere end 50 meter i højden.

Sammen med sin mindre lillebror blev B&W Sektionshal 2, som den officielt hedder, opført af Burmeister & Wain i 1960erne som et led i revolutionen inden for skibsbyggeri. Svejseteknikken havde gjort det muligt at bygge skibe i sektioner – og dermed rykkede en stor del af skibsproduktionen indendørs.

”B&W var i en lang periode verdens førende skibsværft pga. de teknikker, man brugte, og der kom delegationer helt fra Japan for at se og lade sig inspirere af teknologien,” fortæller Niels Jul Nielsen, der er lektor på Københavns Universitet med speciale i industrisamfundet i det 20. århundrede.

B&W
Arbejdsplads. Engang beskæftede B&W-værftet op mod 10.000 mennesker (foto: Dieselhouse).

Fra industri til kultur til ny bydel

I dag bruges hallerne i stedet til opbevaring af rekvisitter for Det Kongelige Teater og som klatreareal og forhindringsbane for folk uden højdeskræk. Resten af Refshaleøen, der også tidligere blev ejet af B&W, udlejes nu til både industrivirksomheder og kreative erhverv, efter værftet lukkede ned i 1996 oven på mange år med økonomiske problemer.

”Staten reddede flere gange værftet fra at gå under. Det skyldtes især, at der tidligere herskede en holdning om, at man simpelthen ikke kunne leve med, at B&W lukkede – både pga. de mange arbejdspladser og den stigende politisering af det danske arbejdsmarked, hvor især B&W spillede en stor rolle i hele arbejderkampen. Man frygtede, at en lukning ville udløse store strejker og protester,” fortæller Niels Jul Nielsen.

B&W
Løn og arbejdsvilkår. B&W's arbejdere var i de forreste geledder i arbejderkampen (foto: Ole Wildt).

I 1996 var tiden ifølge Niels Jul Nielsen dog for længst løbet fra ideen om en stærk arbejderbevægelse, og værftets økonomiske problemer var for alvor gået i hårdknude, da en livsvigtig kreditor sprang fra. Det var blandt årsagerne til, at værftet til sidst måtte dreje nøglen om, forklarer han.

”Da værftet lukkede, stod man jo pludselig med en tom ø, som ligger midt i København, men som samtidig er et isoleret område. Derfor opstod Refshaleøens Ejendomsselskab, som siden har stået for udlejning – og fra 2009 har vi fokuseret mere og mere på at udleje øen til kultur og koncertbegivenheder,” siger Christian Herskin, adm. direktør i Refshaleøens Ejendomsselskab, om tiden efter lukningen.

Han påpeger, at området på længere sigt skal udvikle sig til en ny bydel tæt ved vandet og Københavns centrum, og at de mange musik- og kulturevents driver denne byudvikling ved at skabe liv på øen.

Industrielt musikmekka

De seneste år er det for alvor gået stærkt med musikken på Refshaleøen, og øen har lagt arealer til både Copenhell, Distortion og flere andre musikbegivenheder. Til maj danner de to store haller rammen om verdens største musikkonkurrence – Eurovision Song Contest. Ifølge Christian Herskind er der flere årsager til, at Refshaleøen oplever en opblomstring i disse år.

”Det, der gør stedet unikt, er kombinationen af, at her er masser af plads til musik og fest, men også til de helt almindelige virksomheder, som ligger herude. Samtidig ligger huslejen på et niveau, der gør, at mange kan være med herude. Der er også noget unikt ved, at Refshaleøen netop er en ø og derfor ligger lidt isoleret fra byen til forskel fra de mange andre kvarterer, som alle hænger sammen,” forklarer han.

Niels Jul Nielsen peger også på, at huslejen har gjort stedet attraktivt, men mener også, at stedets historie og de rå omgivelser drager folk til øen.

”Man kan stadig fornemme ånden fra den kæmpestore industriarbejdsplads, som engang lå der, og mange har måske et lidt romantisk forhold til stedet og dets fortid,” siger han.

Video: Refshaleøen og de gamle B&W-bygninger i dag

Se også dokumentarfilmen Mænd & Metal, som handler om B&W-værftet. Filmen varer 30 minutter.

Del denne side

Steder vi kan lide

NY SERIE: Året ud sætter Wonderful Copenhagen fokus på arkitektur, steder og byrum i København, som inspirerer og sætter et særligt præg på deres lokalområde og byen. Om to uger sætter vi fokus på Hauser Plads.

FAKTA: Om B&W

De to haller - B&W Grand Ballroom og B&W Sektionshal 2 - blev opført af Burmeister & Wain i begyndelsen af 1960erne og blev frem til 1996 brugt til indendørs skibsbyggeri.

Resten af Refshaleøen var ligeledes en arbejdsplads for de mange tusinde mennesker, der arbejdede for B&W - skibsværftet beskæftigede 10.000 medarbejdere i sin storhedstid.

Værftet lukkede endegyldigt ned i 1996 efter økonomiske problemer, og Refshaleøens Ejendomsselskab blev oprettet, så øens arealer og lokaler ikke skulle stå tomme.

I dag lægger Refshaleøen arealer til bl.a. Distortion og Copenhell, og næste år bliver de to store haller rammen omkring en kæmpe europæisk musikfest, når Eurovision kommer til København.