©  Foto:

Aiayu

Aiayu er en eksklusiv tøjbutik med et stærkt fokus på bæredygtighed og naturmaterialer af høj kvalitet, direkte importeret fra lokalområderne.

Navnet Aiayu kommer fra Aymara sproget i Bolivia og betyder sjæl eller ånd. Navnet er en hæder til de bolivianske kvinder der strikker deres tøj, og som putter deres ånd og sjæl ind i tøjet.

Aiayu laver tøj i naturlige materialer, i troen om at plastic ikke burde være på vores krop. De gør sig umage for at skaffe de bedste materiale hvor de kan, men også at forholdene er gode de steder de samarbejder med. For at have en høj gennemsigtighed og ansvarlighed, importere de blandt andet direkte fra leverandørerne, så de kan sørge for at medarbejderne bliver behandlet ordentligt i lokalsamfundene. Det betyder at du kan købe deres tøj med god samvittighed, om at der ligger en masse tanker bag det stykke tøj du har på, og at det er lavet med de bedste materialer muligt.

Aiayu startede oprindeligt med lamauld fra det Bolivianske højland, her samarbejder de med lokale familiegårde, og de bolivianske kvinder der ordner uldet. De arbejder også med uld fra sartuul-får og yak-okser, fra den mongolske steppe. Hvor leverandørerne er nomadiske hyrder. Meget af deres uldtøj har tilfælles at det ikke er farvet, men beholder dets naturlige farver fra da det sad på dyrene.

Deres bomulds produkter er certificeret gennem Global Organic Textile Standard (GOTS), der sikrer for at bomulden er økologisk, men også at dem der arbejder med bomulden i lokalsamfundet er behandlet ordentligt, med gode forhold og løn.