Beyond Copenhagen East

Beyond Copenhagen på cykel

Foto: Daniel Rasmussen

Der er mange fantastiske oplevelser uden for København. Sammen med Dansk Cykelturisme har vi designet nogle skønne cykelruter, som tager dig igennem både smuk natur og store oplevelser. 

Vilde dyr og vilde forlystelser

I 1669 indhegnede Frederik 3. et stykke skov og anlagde stier til såkaldt parforcejagt. I dag er Jægersborg Dyrehave UNESCO-verdenskulturarv, og der er meget store chancer for at se flokke af de 2.000 vilde dyr, der lever i området: kronvildt, rådyr og sikahjorte. I midten ligger Eremitageslottet fra 1730’erne, som kongefamilien stadig benytter. I ferierne kan du komme med på en rundvisning. I udkanten af naturparken finder du Dyrehavsbakken, der er fra 1583 og verdens ældste forlystelsespark. Kig ind: Entreen er gratis. 

Turfacts: 14,8 km / 1,5h / 77% grus

S-tog: Klampenborg

Det grønne bælte

Turen starter og slutter ved en S-togsstation, og derimellem er du forbløffende langt fra storbyen. Du kan høre det på stednavnene: Mølleåen, Bagsværd Sø, Dyrehaven, Hareskovene. Du cykler ad fredelige stier gennem UNESCO-verdenskulturarv og nogle af Danmarks ældste skove, og flere af de smukke naturområder er fredede. I Lyngby Åmose kan du støde på alt fra snoge, skrubtudser og guldsmede til rådyr, og en stor del af ruten bliver akkompagneret af fuglesang. Cykler du fra vest til øst, kan du slutte af med en badetur i Øresund. 

Turfacts: 25,4 km / 2h / 56% grus

S-tog: Klampenborg / Måløv

På kanten

Hvis ikke vinden taler imod det, anbefaler vi, at du cykler sydpå langs kanten af København. Der er meget at opleve på turen: I kan gå på skattejagt efter træskulpturerne ”De Glemte Kæmper”. Nyde naturen og alle fuglene i Tranegilde Mose og St. Vejleådal. Besøge Kroppedal, museum for astronomi, arkæologi og nyere tid, og det historiske værksted Vikingelandsbyen. Drikke kaffe på en hyggelig café. Og, når I kommer ud til kysten, bade fra Ishøj Strand og besøge ARKEN med international samtidskunst i verdensklasse.

Turfacts: 23,5 km / 2h / 24% grus

S-tog: Måløv / Ishøj

Kunst og kæmper

I slutningen af 1800-tallet var der opstillet kanoner på det næsten 15 km lange voldanlæg vest for København. I dag er det grønne område fredet og helt perfekt til en cykeltur. Ejbybunkeren er et spændende historisk museum, og I kan gå på jagt efter tre af de "Glemte Kæmper", som kunstneren Thomas Dambo er kendt for. En tredjedel af ruten cykler I gennem strandparker, så husk at pakke badetøjet. I Ishøj finder I ARKEN, et museum for moderne kunst med over 400 værker. Har I tid til en kort afstikker? Så besøg Cirkusmuseet.

Turfacts: 22,0 km / 2h / 15% grus

S-tog: Husum / Ishøj

Strandenge og den gamle by Dragør

Næsten hele cykelruten ligger i Naturpark Amager, og det første lange stræk sydpå fra bydelen Ørestad kører I langs med det enestående naturområde Kalvebod Fælled. Her er skove og strandenge, får og græssende heste. Stop ved Kongelundsfortet: Her får I en storslået udsigt over Køge Bugt og Kofoeds Enge, som er et vildtreservat med masser af fugle. Fiskerbyen Dragør er en stor kontrast til Ørestad, for de fredede huse i den gamle bydel er bygget i 1700- og 1800-tallet. Kig ned i den stemningsfulde havn, inden I cykler mod nord. 

Turfacts: 23,2 km / 2h / 27% grus

Metro: Vestamager / Kastrup

Arkitektur og natur

Kan der ligge et 20 km2 stort naturområde i en millionby? Ja, i København! Og det er bare at tage cyklen med i metroen eller leje den i Naturcenter Amager. Kalvebod Fælled ligger helt tæt på den moderne bydel Ørestad, hvis spektakulære arkitektur er hædret med priser som "verdens bedste boligbyggeri". Fælleden med de store strandenge er fredet, og både fugle, dyr og vegetation trives i området. Den optimale måde at opleve den varierede natur på er at cykle ad de lange, asfalterede stier ­– se efter klyder og havørne, køer og dådyr. 

Turfacts: 16,5 km / 1,5h / 36% grus

Metro/Train: Ørestad

Mere inspiration til dit cykeleventyr

Cykeludlejning
Cykler regnbue | Thomas Høyrup Christensen
Guidede cykelture
Cirkelbroen