©  Foto:

Christiania

Christiania: En fristad midt i København.

Det kontroversielle område er elsket af mange, men har været omdrejningspunkt for heftig debat. Besøg kan være behæftet med en sikkerhedsrisiko på ground af kriminel aktivitet og handel med stoffer.

Det er vigtigt at vide, at det i følge dansk lovgivning er ulovligt at sælge, købe og besidde stoffer i enhver form.

Læs mere om sikkerhed og Christiania længere nede.

Historie

Christianias historie strækker sig helt tilbage til 1971, hvor en gruppe slumstormere klippede hul i hegnet til Bådsmandstræde Kaserne. Og hurtigt blev fristaden kendt for Pusher Street.

I dag bor mange af de oprindelige indbyggere stadig i den kollektivt styrede landsby, og området har da også en umiskendelig 70'er aura. Der bor omkring 1000 mennesker fast på Christiania, og hvert år besøges fristaden af cirka en halv million gæster.

Fonden Fristaden Christiania

Christiania eksisterede under særlige vilkår i 40 år med konstante konflikter og sammenstød mellem de lokale christianitter og den danske stat.

'Normaliseringsindsatsens' begyndte i 2004, og i 2011 blev der indgået en aftale, som betød, at den 1. juli 2012 blev Fonden Fristaden Christiania grundlagt.

Fonden ejer nu hele den del af Christiania, der ligger uden for de beskyttede volde, og lejer bygningerne og arealerne inden for voldene af staten.

Det er lykkedes Christiania - til dels ved salg af folkeaktier - at samle de 76 millioner kroner, som det koster Fonden Fristaden Christiania at blive herre i eget hus.

Tipier og bananhuse

Kreative selvbyggerhuse i alskens former og farver er strøet med gavmild hånd over hele området, og du kan finde flere økologiske spisesteder. Værksteder, gallerier og spillesteder byder inden for til alternative, kulturelle oplevelser og indkøbsmuligheder.

Fristaden er smukt beliggende langs voldene og du kan gå en fin tur langs fristadens yderområder.

Din sikkerhed

Det er vigtigt, at du er bevidst om, at Christiania ikke er som andre bydele i København. Området kan være råt og navnlig miljøet omkring Pusher Street udpeges af politiet til at være styret af organiserede kriminelle.

Christianitterne selv har vedtaget regler, som de af sikkerhedsmæssige årsager opfordrer besøgende til at overholde: De fraråder gæster at fotografere, løbe og tale i mobiltelefon på området, især i og omkring Pusher Street.

I løbet af årene har der været flere voldelige hændelser, som kædes sammen med organiseret kriminalitet, og det er anbefalet at orientere sig på Københavns Politis hjemmeside eller på X, hvis du planlægger at besøge Christiania.

Se Staden med guide

På en rundvisning kan du få indblik i den helt specielle kultur på Fristaden. Rundviserne har levet det meste af deres liv på Christiania, og hver især giver de et personligt indblik i det alternative samfund.

På turen kommer du forbi Gallopperiet, Bananhuset, Christiania smedje, Bøssehuset, børneteatret og en række af de spændende selvbyggede huse, der gør et besøg på Christiania til en unik oplevelse.

Rundvisningerne foregår på dansk og engelsk.