©  Foto:

Gurre Slotsruin

Gurre Slot er ruinerne af et kongeligt slot, der ligger i udkanten af Helsingør, tæt på byen Tikøb ved Gurre Sø.

For et stemningsfuldt dyk ned i Danmarkshistorien er ruinerne af Gurre Slot bestemt et besøg værd. Det centrale tårn på slottet blev bygget i det 12. århundrede, og fire andre tårne og en omkransningsmur blev tilføjet under Kong Valdemar Atterdag i 1350'erne. Den første omtale af slottet stammer fra retskrønikerne 1364, da pave Urban V sendte en gave med relikvier til slottets kapel. 

Kong Valdemar døde på slottet i 1375, og siden da har stedet været genstand for mange historier, ballader og digte. Slottet er forbundet med legenden om Valdemars kærlighed til sin smukke elskerinde Tove Lille, som ifølge overleveringen boede længe på Gurre Slot til stor irritation for Valdemars dronning Helvig af Slesvig. Og det forstår man jo sådan set godt! 

 

Hjemsøgt slot 

I løbet af århundrederne blev denne fortælling udvidet med andre sagn og voksede til sidst til en national myte i Danmark. Sagaen om kong Valdemar involverer også en magisk amulet, som angiveligt binder den utro konge til slottet for evigt. 

Sandheden bag fortællingerne er for evigt tabt til historien, men de smuldrende, romantiske ruiner af selve slottet står der endnu. Det siges, at man stadig kan møde kong Valdemars spøgelse på stedet, og at man hver nat kan høre hans hest galoppere hen over det omkringliggende land i en rasende jagt. Så husk at lade porten stå åben, hvis du lægger vejen forbi!