©  Foto:

Heerup Museum

I Rødovre ligger en lille, overset perle af et kunstmuseum: Heerup Museum. Den folkekære maler, billedhugger og grafiker Henry Heerup (1907-1993), har her fået et samlingspunkt for sine store produktion - i en fin, lys tilbygning til Rødovregaard.

Henry Heerups kunst er kendetegnet ved en helt personlige symbol- og billedstil, som stort set går igennem hele hans livs værk. Mange kender hans funurlige figurer med nissehuer på, de stærke symboler som hjerter, hestesko og lign.

Samtidig er Heerup kendt for at have udtrykt sig i snart sagt ethvert materiale alt fra sten og skrald til papir og lærred er gået gennem hans hænder og fantasi.

Kunst af skrald

På museet kan man se, hvordan genbrug var noget fundamentalt for Heerup. Alt det, vi andre smider ud, kunne han se særlige muligheder i. Gamle kasserede ting fik nyt liv i Heerups skraldemodeller. Alt fra tøndelåg, grydelåg, gamle skilte til gulvtæpper har dannet baggrund for adskillige malerier, ligesom linoleumssnittene ofte er skåret i en rest linoleum, som Heerup fandt.

Se Heerups egne yndlingsværker

Museets samling giver et repræsentativt indblik i Heerups enorme, næsten 70-år lange produktion af maleri, grafik, litografi og skulptur. Samlingens særkende er, at den rummer værker, som Heerup har haft hos sig hele sit liv, og som havde en særlig betydning for ham - f.eks. hans første oliebillede ”Den gamle eg i Ulvedalen” fra 1924. 
 
Personlige effekter

Heerup Museum har også en stor del af kunsterens personlige effekter. Arbejdsredskaber, nodebøger, gaver fra kunstnerkollegaer og en mængde småting, som Heerup samlede ind på sine daglige cykelture. Dokumentarmateriale - film, fotos, båndoptagelser, breve og notater - om Heerups liv og kunst er også i museets eje.
 
Det startede med en gave

Grundkernen i samlingen er en gave, som Marion Heerup forærede Rødovre Kommune i 1995. Gaven bestod af de værker af Henry Heerup, der befandt sig i deres lejlighed i Vanløse, da Heerup døde.

Gaven bestod af:

38 oliemalerier
7 skulpturer
91 grafiske værker
44 stokke til tryk
1251 tegninger, plakater, bøger og skitser.

Siden fik kommunen også alle genstande fra Heerups arbejdsværelse, og har løbende modtaget gaver fra både private og gallerier. Ialt er det blevet til en samling på ca. 3.500 numre.