©  Foto:

Marienlyst Slot

Marienlyst Slot ligger lige nord for Helsingør med en enestående udsigt over Øresund.

Marienlyst Slot blev bygget i 1588 af Frederik II, som også opførte Kronborg Slot. Det oprindelige slot var en tårnlignende bygning, der var designet som en lyst- og jagthave for den kongelige familie.  Dette imponerende landsted blev færdiggjort samme år, som Frederik døde, men mange monarker har efterfølgende nydt godt af området, både til rekreation og som et sted de kunne arbejde i fred og ro.  

Den nuværende bygning blev opført mellem 1759-64 af én af 1700-tallets store aktitekter Nicolas-Henri Jardin. Slottets romantiske have blev særligt berømt for sin skønhed og storslåede udsigt. Kendte beundrere tæller den berømte eventyrforfatter H.C. Andersen, som besøgte haven i 1826. 

Bevarelse af historien 

Efter mange år er store dele af slottet gået i forfald, men i 2012 blev der oprettet en forening til at hjælpe med at beskytte dette imponerende arkitektoniske mesterværk. Med omkring 1200 frivillige medlemmer sikrer Marienlyst Slots Venner, at offentligheden fortsat kan få adgang til slottet og haven, og at alle de historiske og arkitektoniske vidundere - både inde og udendørs bevares.  

Bygningens karakteristiske interiør indeholder håndværk af den fineste kvalitet, udført af landets vigtigste kongelige hofmalere, stukkatører, billedhuggere, træskærere, forgyldere og stenhuggere. Indenfor venter der et væld af skatte, herunder dekorative spejle, store lysekroner, forgyldte træornamenter, vægmalerier, borde og paneler. Ofte står det i skyggen af det mere berømte Kronborg Slot, men vi anbefaler dig at lægge et visit forbi Marienlyst også - du vil ikke blive skuffet.