Arkitektur er noget, som jeg beundrer på et relativt naivt niveau. Jeg kan værdsætte noget, der er smukt, funktionelt, imponerende, smart osv., men jeg ved ikke meget om arkitektur ud fra en mere faglig vinkel, hvilket gør det til den perfekte tur. Min interesse er oprigtig, mine hensigter er reelle og mine ben er skabt til at trampe i pedaler.
Jeg får lavet en aftale med BeCopenhagen, som er specialister indenfor den Københavnsk arkitektur. De beskriver dem selv som drevet af en personlig passion for København, den arkitektur, liveability (som jeg ikke er sikker på, at vi har et godt ord for på dansk) og selvfølgelig cykler, som fylder enormt meget i det københavnske byrum.
Op på cyklerne og afsted
Jeg møder op 9.15 på Fortunstræde i indre by som aftalt. Vi skal have udleveret cykler, have tanket lidt vand og lige have nogle andre praktiske småting på plads. Alice, som er vores guide i dag, tager hjemmevant imod os, sørger for at cykelsadlerne bliver indstillet i den rigtige højde osv.
I dag er vi fire der skal på tur. Sunanda, en kvinde fra Singapore, Tony fra Ohio, jeg selv fra København V og vores fotograf Rikke.
Vi får kort opridset nogle af de helt basale cykelregler. Marker til højre og venstre, når du drejer. Armen hæves ved stop. Som lokal bliver jeg meget bevidst om at være et godt eksempel og er allerede fra start tydelig med mine markeringer. Jeg vil gerne være med til at skabe noget tryghed på cyklen. Jeg ved ikke hvor meget man egentlig cykler i Singapore og Ohio.
Allerede efter 10 minutter har jeg lært noget nyt. En af grundene, forklarer Alice, til at København fungerer så godt som cykelby er, at byen mere eller mindre brændte ned til grunden i både 1725 og 1795. Efter det byggede man byen op igen med bredere gader, som senere gjorde det muligt at anlægge cykelstier. Bagsiden af medaljen er selvfølgelig at vi ikke har mange spor tilbage af middelalderen i byen. Det er bare et faktum, som vi må leve med.
Ud til havnen
Vi står ved Den Sorte Diamant, og det er tydeligt at Alice har meget på hjerte. BeCopenhagens egen fortælling om, at de er drevet af passion, er ikke bare en salgstale. Det skinner tydeligt igennem, at der både er en dyb viden og begejstring. Og nok også en viden der er dybere end den vi får. Havde vi som gruppe været arkitekter og byplanlæggere, var der sandsynligvis skruet væsentligt op på faglighedsknappen.