©  Foto:

Den Danske Frimurerorden

Den Danske Frimurerordens stamhus og hovedsæde ligger på Blegdamsvej på Østerbro i København. Det er tegnet af frimureren og arkitekten Holger Rasmussen.

Bygningen er over 13.000 kvadratmeter stor, har cirka 335 rum og daterer tilbage til 1927. Den er i tre etager over jorden og to etager under. De to store søjler foran logens indgang måler 16 meter i højde og vejer 72 tons.

Fimurerlogens stamhus har dobbelte hule mure, som er pudset med bornholmsk grus i hydraulisk kalk, der giver den rødlige farve. Facaden har desuden granitsokkel og er symmetrisk. Den store dør er beklædt med bronze.

Schalburgkorpsets hovedsæde

Under Anden Verdenskrig, den 21. september 1943, blev stamhuset besat af tysk politi ledsaget af Poul Sommer. De danske frimurere fik fire dage til at forlade huset, og fra den 25. september 1943 fungerede bygningen som Schalburgkorpsets hovedkvarter.

Schalburgkorpset bestod af danskere i tysk polititjeneste under krigen. Deres opgave var at holde ro og orden og indsamle informationer, der kunne føre til pågribelse af danske modstandsfolk.

Efter Anden Verdenskrig blev der opsat en mindeplade over en gruppe modstandsfolk fra den danske modstandsbevægelse til venstre for stamhusets hovedindgang.