Mød transkønnede Malene

Solen skinner over København, da vi møder Malene på Café Oscar ved Rådhuspladsen. I en solstråle tænder hun en smøg, mens vinden roligt tager fat i de lyse lokker. I år er det seks år siden, at hun besluttede at være tro mod sig selv og stå frem som transperson.
Onsdag, november 20, 2013

”Det er ikke meningen, at folk skal leve et langt liv uden at have det godt”. Sådan lyder det fra 56-årige Malene, der for et år siden tog til Asien for at få foretaget en kønsskifteoperation. En operation der udgjorde det sidste og afgørende skridt for (officielt) at blive anerkendt som kvinde.

Malene besluttede sig for blive kønsskifteopereret i Thailand og ikke Danmark. Det danske system krævede længerevarende indledende processer, der blandt andet krævede timer hos psykiatere. Malene så ikke den type forløb som en mulighed. ”Det ville jeg ikke. Jeg følte, det var unødvendigt, for jeg har jo aldrig følt mig syg,” udtaler hun.

Danmark har ellers tidligere markeret sig som pioner på trans-området, da dansk-amerikanske Christine Jørgensen tilbage i 1952 rejste til København for at blive kønsskifteopereret. På daværende tidspunkt var der ikke mange lande, der kunne måle sig med Danmarks overlegne ekspertise. Malene siger dog bekymret, at udviklingen siden er gået lidt i stå, og at Danmark siden er blevet overhalet indenom af andre lande.

Plads til alle

Selvom Danmark ikke er helt så progressiv, når det kommer til kønsskifteoperationer, kan Malene alligevel berette om hovedstaden som værende et godt sted at være transperson. ”Jeg føler, at der er plads til alle, og der er plads til, at jeg kan være mig selv i København,” lyder det stolt fra Malene. ”Mangfoldigheden er blevet langt mere synlig”.

Det hænder, at nogle mennesker kan have svært ved at forstå behovet for at udstille sin seksualitet eller kønsidentitet, udtrykker Malene. For hende er det dog vigtigt, at der er plads til, at man kan udtrykke sig.

”Vi skal accepteres, som de mennesker vi er. Det er mangfoldigheden, der styrker værdierne i et samfund,” slår Malene fast. ”Det er vigtigt, at folk ser personer som mig hos bageren, så jeg bliver et mere almindeligt syn i gadebilledet,” siger Malene med et smil og tilføjer, at hun kan færdes trygt i de københavnske gader.

Kreativt miljø for LGBT’ere

Malene er god til at bruge København og nyder godt af de forskellige tilbud. Hun taler varmt om Warehouse 9 i Kødbyen, der blandt andet byder på en månedlig event, T-Lounge, med alt fra kunst til film, diskussioner og foredrag. Stedet fungerer som et samlingspunkt for transpersoner og venner og dyrker det kreative miljø. Et miljø som Malene trives i.

Film og dokumentarer er også noget, der fanger Malenes interesse. Her anbefaler hun MIX Copenhagen, som er en LGBT filmfestival i København. Malene glæder sig særligt over de trans-relaterede visninger på programmet. ”Tidligere blev transpersoner udstillet som lidt nogle stakler,” griner Malene. ”I dag skildres transpersoner i højere grad som mennesker i menneskelige relationer, som er mere naturlige”.

Når Malene bevæger sig ud i det københavnske natteliv, sker det oftest i indre by. Personligt foretrækker hun Jailhouse, Masken og Cosy i Studiestræde, og Café Oscar ved Rådhuspladsen, Vela i Viktoriagade samt Café Intime Frederiksberg bliver også jævnligt besøgt. ”Jeg holder særligt af steder, hvor klientellet er blandet og ikke alt for ungt”, siger Malene. Hendes erfaring er, at LGBT-stederne i byen generelt er meget transvenlige.

Mere støtte til frivillige

Da Malene bliver spurgt om, hvad København kan gøre bedre for transpersoner, kommer svaret prompte: ”Mere støtte til frivillige!”. Malene nævner blandt andet, at LGBT Danmark [Landsforeningen for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner] udelukkende drives af frivillige. Hun savner økonomisk tilskud til alt fra rådgivning, information og aktiviteter. Penge som LGBT Danmark den dag i dag selv skal skaffe, hvilket står i klar modsætning til de skandinaviske naboer i Norge og Sverige.  

Malene understreger desuden vigtigheden i, at København går ind og støtter op i det små. Her nævner hun blandt andet opbakning til, at der kommer øget fokus på LGBT’ere i folkeskolernes seksualundervisning.

Afslutningsvis foreslår Malene, at København skal satse på internationalt samarbejde for at være mere progressive på trans-området. ”Vi skal kigge på udlandet og kigge på os selv, så vi udvikler os i stedet for at falde i søvn”.

I 2014 blev en historisk lov vedtaget i Folketinget, der fremover giver transkønnede retten til at skifte navn og køn i fx pas og andre personlige dokumenter uden først at skulle igennem fysiske indgreb eller diagnosticeres med en psykisk lidelse.

Del denne side

Læs vores guide til LGBT barer, begivenheder & restauranter

Click to go to guide

LGBT fakta

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark) blev stiftet af Axel Axgil i 1948, og foreningen var den første af sin slags i verden.

I 1989 var Danmark det første land i verden, som indførte registrerede partnerskab for par af samme køn.

I 2009 blev det muligt for registrerede partnere at adoptere børn. 

I 2012 blev det muligt for homoseksuelle at blive gift i kirke.

Vidste du?

København er hjem til en af Europas ældste homobarer, Centralhjørnet fra 1917, som åbenlyst blev en homobar i 1950'erne.

I 2009 var København vært for World Outgames.

Danskerne Eigil and Axel Axgil var det første homoseksuelle par i verden, som indgik et registreret partnerskab for par af samme køn i 1989 efter, at de havde været forlovet i 40 år.

Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt og Københavns overborgmester Frank Jensen gik på gaden under Copenhagen Pride paraden i 2012

Gratis LGBT downloads

Download det gratis LGBT kort til København eller hent et hos Københavns Turistinformation. Spørg efter kortet i receptionen.

Download den gratis GAY CPH app