VisitCopenhagen

Guide: På juleeventyr i København

Julen er en magisk tid i København. Selv i år hvor mange ting er anderledes end normalt. Heldigvis er vores smukke, gamle hovedstad leveringsdygtig på julestemning, hyggelige caféer med to-go gløgg og butikker med de helt rigtige julegaver på lager. Vi har samlet julens højdepunkter her.

Når lysene tændes

De er svære at overse. Julelysene. Og hvis der er noget, der skaber lys i en mørk tid, så er det dem. Tivoli har alle dage stået bag Københavns (måske Danmarks?) mest overdådige samling af glimtende julelys, men også spændende butiksgader som Elmegade, Østerbrogade og særligt Kronprinsensgade lyser byen op, og det kan være en aktivitet i sig selv at gå på opdagelse i vintermørket efter hyggelige, oplyste gader. Og vil du have alle historierne med, så tag på en af Red Badge Guides' guidede juleture gennem Middelalderkøbenhavn. Det er hver lørdag indtil jul. 

Hvis du vil have den helt store lysoplevelse, kan du besøge Ringsteds nye lysfestival, LUMIERER – Enchanted Winter Forest. Det interaktive, kunstneriske lysunivers bringer det hyggeligste frem i vintermørket. 

Den gamle shoppinggade, Kronprinsensgade, bliver hvert år til juletid badet i et tæppe af glitrende julelys.

Lad julegavejagten gå ind

En juleaktivitet, vi skal igennem, er det årlige julegaveindkøb. For nogen en pligt – for andre en af decembers hyggelige juleaktiviteter. Hvis du er blandt dem, der gerne vil nå længere end til klassikeren Strøget, har vi lavet denne shopping guide, som når bredere omkring i hele byen. Stormagasinerne kender du nok, men husk også at tage på opdagelse i de mere unikke, små selvstændige butikker.

Du kan også lege julemandens værksted for en dag og lægge dine egne kreative værker under træet. Creative Space er en perfekt juleaktivitet, hvor du kan håndmale keramik og selv skabe julegaverne. Er fars ønskeliste igen i år kort og ubehjælpsom, som stik forbi Torvehallerne, hvor julehyggen med garanti er tyk igen i år, og find noget lækkert til ham. Bonustip: Byens måske bedste gløgg får i øvrigt her, nemlig hos Noorbohandelen.

Du kan lave dine egne julegaver hos Creative Space og samtidig få en hyggelig eftermiddag ud af det.

Da alle årets julemarkeder er aflyst, har vores mange talentfulde håndværkere og designere sværere ved at komme af med deres kreationer i år. Men det er der et godt initiativ fra Danske Kunsthåndværkere og Designere, der prøver at lave om på. Ved hjælp af denne hjemmeside kan du nemlig få et overblik over alle de håndværkere, der inviterer indenfor til juleinspireret hygge og gaveVÆRK - et oplagt sted af få klaret nogle af dette års julegaveindkøb og samtidig få udvidet din horisont. 

Keramiker Inge Vincents er en af de mange dygtige håndværkere, der åbner dørene til hendes værkstedsbutik. Besøg Inge Vincents på Jægerborgsgade på Nørrebro.

Ingen jul uden gløgg 

Det er om at udnytte den ene måned om året, hvor man kan få fingrene i den gudeskønne varme vin med mandler og rosiner. Oplevelsen kan variere, men i denne artikel (på engelsk godt nok), finder du vej til de steder i København, hvor gløggen er en helt særlig oplevelse. Udover Noordbohandelen er der nemlig flere særligt gode steder, enhver gløgg aficionado bør prøve. Og hvis du gerne vil have hyggen men ikke er til varm vin med rosiner, guider vi dig her til byens bedste kaffebarer og cafeer. 

Jul på slottet

De mange smukke slotte i København og omegn er et besøg værd året rundt, men i den skønne juletid er der alligevel noget ganske særligt over dem. Med de nye restriktioner er det desværre ikke muligt at komme ind til julehygge på slottenen, men en gåtur rundt om dem holder altid. Besøg Kronborg SlotChristiansborg Slot eller Frederiksborg Slot.

Kronborg Slot på en smuk vinterdag.

Snedækkede gader og stræder 

Med alt det 2020 har budt os indtil videre, er det vidst kun på sin rette plads, at vi i år bliver velsignet med en hvid jul. En ting er sikkert, de skæve, farvede huse og gamle brostensbelagte gader i København bliver ikke grimmere, når de er dækket i sne og badet i julelysenes varme glød.  En gåtur uden andet formål end at sætte juleendorfinerne i gang i dit system kan anbefales. Olufsvej, Jægersborggade og Magstræde er favoritter.

Coloured houses, Olufsvej, Østerbro | Martin Heiberg

Olufsvej er uden tvivl Østerbros mest faverige gade. Klædt i sne kan den noget helt særligt.

Søger du mere inspiration til din Københavnertur?

Læs med her.

Den ultimative guide: Shopping i København
Han Kjøbenhavn | Pr Photo
Museer og kulturoplevelser i København
Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk lige nord for København.
Sjove oplevelser med børn
Superkilen and kids
Bydelsguides: Gå på opdagelse i hele København
La Banchina | Daniel Rasmussen
Se listen: De bedste nye restauranter i København
Spisestuen er en af Københavns bedste nye restauranter i 2020 og ligger i Sydhavnen.
Top attraktioner i København
Amalienborg Slotsplads og Marmorkirken i København.