Broens Skøjtebane | Daniel Rasmussen

Guide: På juleeventyr i København

Julen er en magisk tid i København. Selv i år hvor mange ting er anderledes end normalt. Heldigvis er vores smukke, gamle hovedstad leveringsdygtig på julestemning, hyggelige caféer med (god) gløgg og butikker med de helt rigtige julegaver på lager. Vi har samlet julens højdepunkter her.

Når lysene tændes

De er svære at overse. Julelysene. Og hvis der er noget, der skaber lys i en mørk tid, så er det dem. Tivoli har alle dage stået bag Københavns (måske Danmarks?) mest overdådige samling af glimtende julelys, men også spændende butiksgader som Elmegade, Østerbrogade og særligt Kronprinsensgade lyser byen op, og det kan være en aktivitet i sig selv at gå på opdagelse i vintermørket efter hyggelige, oplyste gader. Og vil du have alle historierne med, så tag på en af Red Badge Guides' guidede juleture gennem Middelalderkøbenhavn. Det er hver lørdag indtil jul. 

Hvis du vil have den helt store lysoplevelse, kan du besøge Ringsteds nye lysfestival, LUMIERER – Enchanted Winter Forest. Det interaktive, kunstneriske lysunivers bringer det hyggeligste frem i vintermørket. 

Bambi på glatis

Udvalget af skøjtebaner, hvor man kan slå sig løs på den glatte is, plejer at være større, end det er i år. Heldigvis er Broens skøjtebane klar til at give dig en sjov (og coronavenlig) dag eller aften på skøjter for enden af Inderhavnsbroen. Og med bodernes varme gløgg, lækre street food og udsigten til Københavns Havn og Nyhavn som en ekstra bonus er en dag på skøjter på Broens Skøjtebane et sikkert julehit i år.

Magiske juleoplevelser i Københavns Kulturkvarter

Med channukka-hygge, lydvandringer, underjordiske nisser og hjemmelavet julepynt på programmet er der garanti for at komme i julestemning i denne lille del af det gamle København, hvor du inden for ti minutters gang har intet mindre end 19 museer og kulturinstitutioner at vælge imellem. Og en del af dem har altså særlige juleaktiviteter lige nu. Se mere her

Københavnske klassikere i juleforklædning

Traditionen tro skruer store attraktioner som Tivoli, Bakken og ZOO op for julehyggen med oppyntning, lækre julegodter, god stemning og julemarkeder, som selvfølgelig er designet til at tage hensyn til gæsternes sikkerhed og alle coronarestriktioner - bl.a. med tidsbestilling til Tivoli.

Lad julegavejagten gå ind

En juleaktivitet, vi skal igennem, er det årlige julegaveindkøb. For nogen en pligt – for andre en af decembers hyggelige juleaktiviteter. Hvis du er blandt dem, der gerne vil nå længere end til klassikeren Strøget, har vi lavet denne shopping guide, som når bredere omkring i hele byen. Stormagasinerne kender du nok, men husk også at tage på opdagelse i de mere unikke, små selvstændige butikker.

Du kan også lege julemandens værksted for en dag og lægge dine egne kreative værker under træet. Creative Space er en perfekt juleaktivitet, hvor du kan håndmale keramik og selv skabe julegaverne. Er fars ønskeliste igen i år kort og ubehjælpsom, som stik forbi Torvehallerne, hvor julehyggen med garanti er tyk igen i år, og find noget lækkert til ham. Bonustip: Byens måske bedste gløgg får i øvrigt her, nemlig hos Noorbohandelen.

Ingen jul uden gløgg 

Det er om at udnytte den ene måned om året, hvor man kan få fingrene i den gudeskønne varme vin med mandler og rosiner. Oplevelsen kan variere, men i denne artikel (på engelsk godt nok), finder du vej til de steder i København, hvor gløggen er en helt særlig oplevelse. Udover Noordbohandelen er der nemlig flere særligt gode steder, enhver gløgg aficionado bør prøve. Og hvis du gerne vil have hyggen men ikke er til varm vin med rosiner, guider vi dig her til byens bedste kaffebarer og cafeer. 

Jul på slottet

De mange smukke slotte i København og omegn er et besøg værd året rundt, men i den skønne juletid er der alligevel noget ganske særligt over dem. På Kronborg Slot leverer de traditionsrig julestemning, på Christiansborg Slot kan hele familien tage på nissejagt og på Frederiksborg Slot kan de små sågar blive uddannet til slotsnisser på Julians Nisseskole.

Snedækkede gader og stræder 

Med alt det 2020 har budt os indtil videre, er det vidst kun på sin rette plads, at vi i år bliver velsignet med en hvid jul. En ting er sikkert, de skæve, farvede huse og gamle brostensbelagte gader i København bliver ikke grimmere, når de er dækket i sne og badet i julelysenes varme glød.  En gåtur uden andet formål end at sætte juleendorfinerne i gang i dit system kan anbefales. Olufsvej, Jægersborggade og Magstræde er favoritter.

Smørrebrød og andet traditionelt - her skal du spise julen ind.

Det er som om, december gør det klassiske danske køkken endnu mere relevant end ellers. De hundredevis af smørrebrødsvarianter, silden og de andre fisk, de varme, fyldige retter med saft og kraft, og så måske en snaps eller øl at skylle det hele ned med. Få et overblik over Københavns bedste smørrebrødsrestauranter her. Menuen på mange af stederne tæller også aftenkort og andre retter, som passer perfekt ind i en juletur i København. 

Juledagsture fra København

Det er ikke kun i København, at december er noget ganske særligt. På Frilandsmuseet skruer de op for julehyggen med julemad, juleklip og julepyntede gårde hver lørdag og søndag og på Esrum Kloster bliver der også holdt juledage i de eventyrlige, gamle omgivelser. Også i Roskilde finder du i år et par julemarkeder med alt fra julepynt og håndværk til design og keramik.