Editor's Choice - Ting vi skal opleve i 2023

Foto: Daniel Rasmussen

I Editor's Choice anbefaler de forskellige redaktører på Visitcopenhagen på skift 5 steder på deres personlige bucketliste for den kommende måned. Editor's Choice udkommer en gang om måneden og er en god mulighed for at få et indblik i, hvordan de lokale københavnere bruger byen.

December

Skrevet af Julie Horn

Studentermedhjælper og en del af redaktionen bag VisitCopenhagen.

Som studerende er december = eksamensræs, og julehyggen er blevet lagt i baggrunden. Men i år skal vi altså huske hyggen! Jeg har derfor fundet fem ting, som skal være mit velfortjente pusterum. Jeg har taget lidt anbefalinger med som passer til dem, der ligesom jeg, søger julehyggen, og også lidt til dem, som trænger til at skrue lidt ned for juleriet.️

Liste
Kort
3251-wl-5b455938-6876-4fcc-b269-268287beb4f4
Foto: The Blank Space Studio

Københavns nye Italiener

Selvom december i Danmark for er et synonym med flæskesteg, brunede kartofler og risalamande, skal jeg dog alligevel et smut forbi Ambra i Store Kongensgade til en lækker omgang traditionel italiensk. Ambitionen hos Ambra at et restaurantbesøg skal være til at betale – uden at det går udover kvalitet eller kvantitet. Deres billigste pastaret koster 85 kr., og ellers byder menuen på andre lækre klassiske italienske retter som carbonara, vitello tonnato og friskbagt foccacia.

Home of Carlsberg
Foto: Daniel Rasmussen

Home of Carlsberg

Det gamle VisitCarlsberg har i lang tid været lukket pga. modernisering, men 1.december lukker de endelig op for det nye og flotte ”Home of Carlsberg”. Home of Carlsberg er nemlig mere end blot et museum. Det er en interaktiv oplevelse og attraktion, hvor historien om Carlsberg imperiet bliver formidlet på en fængslende måde, hvor jeg godt kan love dig, at alle dine sanser bliver vakt til live. Du kan både se, høre, dufte og smage på historien, ikke blot i udstillingen, men også gennem de mange andre oplevelser der venter i Home Of Carlsberg.

Juleborde Royal Copenhagen
Foto: Claudi Thyrrestrup for Royal Copenhagen

Royal Copenhagens Juleborde

For at få inspiration til dette års kommende juleborde tager jeg ind forbi Royal Copenhagens Juleborde, der i 2023 kan holde 60 års jubilærium. Gennem de sidste 60 år er der blevet inviteret et utal af kendte dansker til at dække juleborde, der afspejler hvert enkeltes personlige traditioner, historier og fortællinger. Julebordene udstilles traditionen tro i de historiske rammer i Royal Copenhagens Flagship Store på Amagertorv 6 i København fra lørdag den 18. november til den 31. december 2023.

Julekringle Københavns Bageri
Foto: Københavns Bageri

Ingen jul uden kringle!

Et sted jeg allerede har besøgt, men som jeg SKAL forbi igen i december er Københavns Bageri, og have et stykke af deres julekringle - igen. Det er altså ikke for sjov, at de blev kåret som årets bageri i 2023 i Berlingske ”Byens Bedste”, fordi wauw deres julekringle er god. Sprød, sød, og en eksplosion af julesmag. Mange Københavnske bagerier laver hvert år deres egne julelækkerier, og vi har lavet en guide med nogen af vores yndlingsbagerier i København, som vi helt sikkert også skal forbi for at smage deres julebagværk.

Lokalt og bæredygtigt juleshopping

For første gang lukker Kontiki Bar op om vinteren, og har forvandlet hele deres øverste dæk til det fineste julemarked. Julemarkedet består af et 90% hjemmeproduceret udvalg, og har åbent hver weekend frem til juleaften. Jule Vera Market afholdes 2. og 3. december i Tunnelfabrikken i Nordhavn, og har fokus på bæredygtighed. Der vil være vintage pop-ups, spirende upcycling- og redesign talenter og andre kreahoveder, som skaber sit produkt ud af noget, som allerede eksisterer. Du kan læse meget mere om Jule Veras Market her.

November

Skrevet af Andrea

SoMe redaktør på VisitCopenhagen

Mørke morgener, et vejr, der skifter mellem regn og sol, og cyklister, der manøvrer sig frem i et tempo, der er skruet et nøk op i kulden. Sæsonen er skiftet, og for mig betyder efteråret, at jeg genfinder glæden ved de stille weekender med gåture i det råkolde vejr og museumsbesøg på stribe. 

Liste
Kort

Din guide til at forme morgendagen

Hvis du søger inspiration til at tænke ud over det, du kender, så er udstillingen: The Future is Present på Designmuseum Danmark et sted, du bør slå vejen forbi. Udstillingen tager fat om de globale problemer, der lurer som skyggen over vores fremtid, klimakrisen, flygtningestrømme, overvågning og pandemier, og kunstnere og designere viser deres evne til at forme løsninger, der vil præge vores verden om 10 eller 20 år. Spørgsmålet er, hvad der definerer godt design i fremtiden?

Nikolaj Kunsthal
Foto: David Stjernholm

Skønheden i Udyret

Mørket sænker sig tidligt over København, og jeg trækker ind i Nikolaj Kunsthal, i hjertet af byen. I Øvre Galleri er der noget særligt på færde i de her dage. Et sanseligt og farverigt univers udfolder sig for mine øjne, og rummet er befolket af store bløde skulpturer. Har du nogensinde spekuleret over, hvordan dit sande jeg ville tage sig ud, hvis du turde smide alle forsvarsmekanismer og bare være dig selv? Dette er den spændende tilstand, som kunstner Shane Brox udforsker med sine værker i den betagende udstilling: Beauty in the Beast.

Pasta
Foto: Andrea Sonne

Pasta på Piola Pastificio

 Jeg lever i centrum af en by, der bobler af forskellige kulturer og smagsoplevelser, men jeg vender alligevel altid tilbage til tryghed og solide måltider på Piola Pastificio. Parret, Johanne Ramskov Erichsen og Antonio Errico (tidligere Mangia), er eksperter i håndlavet ravioli og strimlet linguine. Jeg ser frem til den linde strøm af retter serveret ved fortovsbordene, hvor jeg sidder til mine hænder bliver stivfrosne af kulde. Jeg går nok indenfor senere på aftenen og afslutter med amara. Buon appetito!

Naturen findes ikke længere

Jeg slår vejen forbi min ynglingsoase, Glyptoteket, og indtager min faste plads på bænken mellem palmerne i den stemningsfulde Vinterhave. Naturen er i fokus på museet i disse dage, hvor den nyåbnede udstilling: Efter naturen, sætter spot på naturen i både arkitekturen og samlingen. Kvinden bag udstillingen er prisvindende forfatter Josefine Klougart. Hendes skrevne ord går i dialog med museet og dykker ned i menneskets forhold til naturen set gennem kunstens prisme.

Syvmilestøvler i Carlsbergbyen

Carlsbergbyen er et nyt, men historisk gammelt, kvarter i udkanten af Vesterbro. Carlsbergs øl blev brygget på området fra 1847-2008, og navne som Malttorvet, Pasteursvej, Gærtorvet, Lagergade og Kedelpladsen bærer historien videre. Du har sandsynligvis hørt fugle synge om, at Home of Carlsberg igen slår dørene op den 1. december med fortællingen om, hvad Carlsberg var, er og altid vil være. Her vil du kunne opleve en interaktiv udstilling, hænge ud i bryggergården over en øl og besøge bryggerhestene i stalden.

Oktober

Skrevet af Kasper Syhler
Redaktør på VisitCopenhagen

I oktober rejser vi som sædvanlig rundt i Københavns afkroge. Her er 5 forslag til, hvad du ikke må gå glip af i oktober

Liste
Kort
Orsa Kaffebar Vesterbro
Foto: Mellanie Gandø

Forkælelses af smagsløg

Nogle gange (hver morgen) er det helt rigtige at starte med en god kop kaffe. Orsa er for ikke alt for længe siden åbnet på Vesterbrogade. Jeg har bemærket, både på vej til og fra arbejde, at den har været godt besøgt. Det er der sandsynligvis en rigtig god grund til. Kaffebønnerne leveres af de dygtige folk fra Prolog, så allerede der er der skabt basis for gode oplevelser. Men det stopper ikke der. Folkene bag kaffemaskinerne skulle efter sigende kunne deres kram, og det skal jeg så forbi for at opleve på egne smagsløg.

Kona japansk restaurant
Foto: Mathias Milton Bilfeldt

Japanese vibes in Carlsbergbyen

Jeg render rundt med en lettere fascination af det japanske, og det gælder også maden. Er du til Izakaya som jeg, er Kona i Carlsbergbyen et besøg værd. Japanske småretter, cocktails, god stemning og mindelser om besøg i the land of the rising sun. Er du mere til ramen, så holder Slurp Ramen til i underetagen. Her er lyst, lækkert og med garanti mere roligt end Osakas Dotonbori område. Her er der ro på til, at lade smagsløgene gøre det meste af arbejdet. Måske bliver jeg nødt til at tage forbi to gange: En gang for Izakaya og en gang for ramen.

BIG arkitektur
Foto: Daniel Rasmussen

The B.IG architecture tour

Der findes i min verden ikke nogen bedre måde at komme rundt i København end på to hjul. Jeg er så glad for at cykle rundt i byen, at jeg har tre forskellige cykler at gøre det på. På en forhåbentlig crisp efterårsdag vil jeg hoppe på en af dem og tage den helt store BIG arkitektur-tour. Der er nok at tage fat på: Det almene boligbyggeri ved Dortheavej, Urban Rigger ude på Refshaleøen, CopenHill, Bjerget, 8-Tallet og alt det andet. Man kan sige meget, men at Bjarke Ingels har sat sit fingeraftryk på København er ikke til diskussion.

Dyrehaven
Foto: Jacob Lisbygd

Running shoes and deer

En efterårsklassiker er selvfølgelig en gåtur i Dyrehaven. Jeg kommer nok ikke til at slentre rundt deroppe helt alene, for der er som regel andre, der får samme idé, men pilen peger på hygge, når københavnerne hilser på hinanden på skovstierne. I oktober kan du også heppe på de modige løbere i det traditionsrige Eremitageløb. Der er altid god stemning, når de cirka 21.000 løbeskosbeklædte deltagere begiver sig ud på den 13 kilometer lange rute. Stemningen kan være mindre god, når hjortene begynder at slås. Det er imponerende, men hold afstand.

Udstilling GL STRAND
Foto: David Stjernholm

Giant painted termite nests

På GL STRAND har de i øjeblikket en udstilling af Tobias Rehberger, som jeg gerne vil opleve. Through the back side of my eyes hedder den. Jeg kan altid godt lide at komme i kunsthallen, og pressebilledet herunder talte direkte til mig. Det rum vil jeg bare gerne opleve at stå i. Jeg skal på ingen måde prøve at gøre mig kyndig på denne Rehbergers kunst, men jeg fornemmer humor og en umiddelbarhed, som jeg ofte godt kan lide i mødet med kunst. Og så håber jeg, at jeg finder et dybere lag undervejs. Ellers må jeg tage et smugkig i programmet.

September

Skrevet af Christina Daubjerg Newman

Studentermedhjælper og en del af det redaktionelle team bag VisitCopenhagen

Efteråret er her! September er måneden, hvor vi vender tilbage til den daglige trummerum. Vi nyder det sidste af sommervarmen, mens vi samtidig mærker de koldere og mørkere måneder banke på døren. Jeg er ikke klar til at stoppe med at slappe af, så jeg har sammensat en guide til lidt selvpleje og selvforkælelse for at forberede mig bedst muligt på en ny sæson.

Liste
Kort
Foto: Christina Daubjerg Newman

Jagten på BMO'en

BMO er en forkortelse for "bolle med ost". Der er en BMO-epidemi i København, og en meget sund konkurrent er Ebert's cafe på Amager. Ud over at være en café er Ebert's også en vintagebutik, en vinylbutik, en legetøjsbutik, en vinbutik og et sted, hvor man kan købe superheltefigurer. Her er simpelthen noget for enhver smag. Jeg elsker at besøge stedet og kigge på alle de sjove hylder, køre fingrene gennem gamle vinyler og indsnuse atmosfæren.

Luksuriøs Afslapning

I et pulserende storbyliv handler det om at finde steder, hvor man kan glemme alt om tid og stress. Det ultimativt bedste sted for mig er AIRE Ancient Baths i Carlsberg Byen, et spa inspireret af traditionelle romerske, græske og osmanniske civilisationer. At ankomme til AIRE er som at ankomme til en helt anden verden. Der er alt fra en varm pool til en saltpool, til en jetpool og meget mere. Det er også muligt at købe forfriskninger, som kan nydes på opvarmede marmorsten, eller forskellige former for wellness-oplevelser og massage. Deres Ancient Argan Massage er for mig den ultimative oplevelse, og en jeg dagligt drømmer mig tilbage til.

The Globe Irish Pub

The Globe Irish Pub føles som et hjem for irere. Hele pubben er bygget af materialer fra en gammel kirke i Irland, maden er autentisk irsk (jeg er især vild med deres irske gryderet), og drikkevarerne er nøje udvalgt fra alle verdenshjørner. Jeg tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at The Globe har den bedste Guinness i København.  Der er et udvalg af arrangementer derinde, såsom den berømte pubquiz, de afholder hver anden torsdag, livemusik, store sportsbegivenheder, St Patrick's Day og meget mere. Atmosfæren når bibelske højder ved sportsbegivenheder, især når det gælder rugby, fodbold, GAA (irsk fodbold) og hurling. Hvis du bare vil læne dig tilbage og slappe af uden stress og jag, har pubben masser af kroge og hjørner.

Ned i Gear med Højkultur

Hvor kan man bedre slappe af end på et museum? Museet, der ligger på Refshaleøen i de gamle B&W-haller, er et museum for samtidskunst. Her kan du opleve installationer, performancekunst og monumentale videoværker, der tvinger dig til at betragte verden omkring dig på nye og spændende måder. De samarbejder med forskellige partnere fra forskellige kontinenter og kulturer, såvel som lokalt, så der er noget for enhver smag. Hvis du har brug for en forfriskning før, under eller efter dit museumsbesøg, er museets café, Connie Connie, et besøg værd.

Jagten på Historie

Selv om du føler, at du kender København, er det en historisk by, der aldrig løber tør for fortællinger. Hvis du ikke nødvendigvis har lyst til at gå en tur med en guide, kan du gratis downloade StoryHunt på din telefon, som er en digital guidet tur gennem byens centrum. Appen guider dig til forskellige steder og fortæller historier om København undervejs.

August

Skrevet af Julie Horn

Studentermedhjælper og en del af det redaktionelle team bag VisitCopenhagen

August er officielt den sidste sommermåned, og selvom det for mange betyder tilbage til arbejdet, kan vi stadig skabe lidt sommerferiestemning. Jeg har fundet nogle anbefalinger, der er perfekte til en weekendaktivitet eller til at koble af efter en lang arbejdsdag.

Liste
Kort
Rungstedlund
Foto: Jacob Lisbygd

En Blixen sommer

Sommerens ferielæsning blev for mit vedkommende ”Den Afrikanske Farm” af Karen Blixen. Som den ultimative afrunding på læseoplevelsen går turen til Karen Blixen Museum, Rungstedlund. Den verdensberømte danske forfatter er født på Rungstedlund, hvor hun levede hele sit liv med undtagelse af de 17 år, hun opholdt sig på sin kaffefarm i Kenya. Hen over sommeren afholder Rungstedlund en lang række spændende arrangementer. Du kan opleve guidede ture, fordybe dig i naturoplevelser i Blixens vidunderlige have eller nyde en forfriskning i caféen.

Low-key wine bar med high-key stemning

Ved siden af bageri og pizzabar Flere Fugle på Rentemestervej ligger vinbaren Fire Tyve. Det er den hyggeligste lille vinbar, hvor stemningen er uformel og low-key, men deres vine er i topkvalitet. Menuen skifter ofte, og du kan derfor være sikker på at få udvidet din vinhorisont ved hvert besøg. Derudover serverer de også små lækre retter som charcuterie eller friske østers. Den hippe baggårdsstemning, med lyskæder og bord- og bænkesæt sætter den perfekte stemning, og giver en lyst til at tilbringe alle de sidste lyse sommeraftener netop der. 

The grand scale of The Grundvig's Church is a reason to go to Copenhagen's Nordvest neighbourhood.
Foto: Thomas Høyrup Christensen

Enestående symmetri

En anden god grund til at besøge Nordvest er Grundtvigs Kirken. Kirken er opført til minde om den store danske præst, digter og reformator N.F.S. Grundtvig. Man behøver på ingen måde være religiøs for at blive betaget af dette spektakulære stykke arkitektur. De symmetriske linjer skinner igennem i arkitekturen, og det er tydeligt at se, at der er blevet tænkt over detaljerne. Der findes mange smukke, historiske kirker i Danmark, men Grundtvigs Kirke er noget ganske særligt.

Hurra for alle dem vi ikke kender endnu

Vi fejrer sommeren i København med høj musik, og der har allerede været utallige store musikarrangementer som Jazz Festival, Syd for Solen, og Fredagsrock i Tivoli bare for at nævne nogle få. UHØRT er en tre dags-festival, som sætter fokus på nye, kommende artister på den danske musikscene. Det er et superfedt koncept, der giver dig mulighed for at udvide din musikhorisont og måske finde en ny, ukendt yndlingskunster. Selvom festivalen strækker sig over tre dage, kan du også bare købe billet til en enkelt dag. Billetter købes på UHØRT.dk.

Vital Foods
Foto: Alexander Banck-Petersen

Plantebaseret casual food

Et sted, som jeg vil besøge mere i august, er Vital Foods på Kompagnistræde 41. De laver plantebaseret, casual mad, som er både sundt og virkelig lækkert. Deres mission er at afkræfte myten om, at plantebaseret mad er for de få og gøre det let og tilgængeligt. Vital Foods specialiserer sig i morgenmad og frokost, og menuen byder på grød, burritos, sandwiches og juices. Du kan virkelig mærke, at de brænder for, det de laver, og de er virkelig søde til at guide og forklare, hvis du, som mig, er grøn i det plantebaserede game.

Juli

Skrevet af Clara Fuglsang Søgaard
Studentermedhjælper hos visitcopenhagen.com og Wonderful Copenhagens presseafdeling

Juli måned er lig med sommer, sol og ferie, som helst skal nydes i København. Måneden skal derfor selvfølgelig bruges til at suge alle solens stråler til mig, nyde den længe ventede ferie og de lange lyse sommeraftener i selskab med gode venner og kolde øl. Jeg har derfor fundet fem anbefalinger frem, der opfylder lige netop det.

Liste
Kort
Havnevigen
Foto: Daniel Rasmussen

En tur i vandet

Jeg tror, at vi alle sammen kan blive enige om, at noget af det fedeste ved København er, at vi i sommerens varme kan hoppe i havnen og blive nedkølet. En stor del af min juli måned skal derfor bruges ved et af Københavns havnebade. Havnevigens badezone på Amager er en af de mere unikke badedestinationer i København. Her er der ved siden af den indslusede badezone nemlig anlagt en kunstig strand, hvilket giver en ægte sommerferie strandvibe lige midt i København.

Autopoul
Foto: Lukas Bukanov

Chartervibes hos AUTOPOUL

Københavns Nordvest-kvarter er blevet et af Københavns mest hippe kvarterer – og med god grund. Baren AUTOPOUL blev med deres afslappede atmosfære hurtigt et populært hæng-ud sted for Københavnere, da baren åbnede sidste år. AUTOPOUL producerer og sælger deres egen cider foruden deres udvalg af lækker naturvin, lokale øl, billig kaffe samt snacks. Jeg tænker derfor, at AUTOPOUL skal være det perfekte eftermiddagssolspot til at nyde et koldt glas cider og jeg har derfor store planer om at skulle et smut forbi i løbet af sommeren.

Cirkelbroen
Foto: Martin Heiberg

Arkitekt (cykel)løb

I anledning af, at København er World Capital of Architecture i 2023, kan Københavnere i juli få enten en unik cykeloplevelse igennem et bilfrit København eller løbetur igennem kulturinstitutioner, der ellers normalt er lukket for løbere. Perfekt for os, der nogle gange godt kan synes at cykelturen igennem indre København ofte godt kan være mere hektisk end hyggelig. Folkecykelløbet Tour of Copenhagen har fokus på at nyde og hylde den skønne arkitektur, som København byder på. Arrangementet løber af stablen d. 2. juli fra 12-15, hvor en 8 km lang rute vil tage os gennem indre København, og byder på rig mulighed for at opleve både ny og gammel arkitektur.

Omar
Foto: Martin Heiberg

Udendørsservering i sol

Hvis der er noget, som jeg bare synes er fedt ved sommer i København, er det, at restauranterne og cafeerne (i den skala som det nu er muligt i de danske sommervejr?) rykker deres servering udenfor. I den her måned glæder jeg mig til, at jeg skal finde mig til rette på bordebænkesættene hos restaurant Omar. Omar ligger lidt som en skjult perle på den ellers ukendte Refnæsgade på Nørrebro og serverer ambitiøs mad, god vin og simple drinks til fornuftige priser, mens lyden af RnB og Hiphopmusik toner ud af højtalerne.

Pumpehusets byhave
Foto: Flemming Bo Jensen

Sommerfest i Pumpehusets byhave

Et af sommerens store highlights for mig er, at Pumpehusets Byhave er åben. Byhaven er en ægte lille oase midt i København, der med sine flotte træer, farverige lyskæder og gode stemning er det perfekte sted at nyde Københavns lange sommeraftener og kolde øl. Pumpehusets Byhave byder på gratis live musik fra upcoming musikere og er derfor en skøn mulighed at opdage ny musik på, mens man hygger sig med sine venner.

Juni

Skrevet af Frederik Legind Ibsing
Studentermedhjælper i Brand & Creative og en del af det redaktionelle team bag VisitCopenhagen.

Så er vi her endelig, den første rigtige sommermåned, selvom maj faktisk virkelig har overgået alle forventninger. Juni måned er reserveret til badeture i havnen, cykelture i byen, lækre isvafler og som altid; god mad. Heldigvis er vi i København, den bedste by når alle de her ting skal opleves. Så lad os komme i gang med denne måneds 5 anbefalinger!

Hint! kom glad med badebukser klar og en tom mave.

Liste
Kort
Depanneur
Foto: Daniel Rasmussen

Depanneur

Depanneur er mange ting, og et helt særligt koncept i København. Depanneur er den lokale købmand, bar, cafe, lille spisested og et hang-out spot for de lokale. Om du bare lige skal have en hurtig kaffe, eller vil blive lidt længere og få en bid mad, så klarer de det. Depanneur er forresten ordet man bruger for en dagligevarebutik i Quebec Canada, og har til formål at være der når man har behov for det. 

En måske kold tur i havnen?

Den første dukkert i havnen er altid lidt skræmmende, men jeg har ikke været i siden sidste sommer, og er ikke helt sikker på hvor koldt vandet egentlig er. Men jeg tænker, at man er rimelig sikker i Juni, det kan godt være vandet stadig er på den kolde side, men til gengæld er vejret varmt. København har ikke mangel på gode badesteder, og du kan finde havnebade op langs hele havnen. Islands brygge er et af de mest populære steder at få en dukkert og slappe af på græsset. Lige overfor ligger Kalvebod Bølge, som jeg tænker at jeg skal forbi. Et super fedt koncept med gangbroer ud over havnen, og masser af bademuligheder. 

Ice cream
Foto: Marc Skafte-Vaabengaard

Den store københavnske is-guide

Så er det endelig blevet den tid på året igen, hvor jeg kan dele en af mine yndlings-guides; den store københavnske is guide! For hvad passer egentlig bedre til varmt vejr og svømmeture i havnen, end en kold og forfriskende is? Der er ret mange forskellige steder at vælge imellem, når det kommer til god is i København, lige meget hvilken bydel du er i, er der en god isbod. Moo Moo isbar i Nordhavn skiller sig lidt ud ved kun at servere 100% plantebaseret is, men også en række is der er glutenfri, sukkerfri og keto venlige. De mener at is skal være lækkert for alle, uanset allergi eller diet. 

Klassisk amerikansk diner med et twist

Palazzo Diner er en helt ny restaurant i København, der er stærkt inspireret af de klassiske amerikanske diners, og med alt hvad det indebærer som lækre burgers, refill på kaffen, Bloody Marys og selvfølgelig deres all-day breakfeast hver søndag.  Du kommer til at føle at du er midt i en Hollywood film. Jeg tænker helt klart jeg skal forbi Palazzo her i juni. Måske bliver det en søndag, med all-day breakfeast, hvor deres fried chicken and waffles står højt på min liste. 

Distortion
Foto: Evald Munksgaard Hansen

25 år med gadefest i København

I år er jubilæum for en af Københavns største fester. Distortion har nemlig bragt liv og fest til de københavnske gader hver sommer i 25 år nu. Festivalen har dog ændret sig en del de seneste 25 år, hvor festen er rykket længere væk fra gaden og mere ind på specifikke områder. Vesterbro gadefesten er her dog stadig, helt i klassisk Distortion stil som det altid har været. Gadefestmentaliteten er der også stadig i alle de events som du kan opleve i Distortion ugen. 

Maj

Skrevet af Kasper Syhler
Redaktør på VisitCopenhagen

Kender i følelsen af, at man bare har brug for at være lidt god ved sig selv? Forkæle sig med god mad, et lille glas og lidt føde til både krop og sind. Har man det sådan, er det bare at få sat sig selv op til sejr. Her er fem ting, der kan være med til at mætte ens lyst til livet. Here we go!

Liste
Kort

Smagen af middelhavet i Jærgerborggade

Først og fremmest skal vi have noget at spise. Topical er et relativt nyt sted, der er åbnet i Relæs gamle lokaler. Topical beskriver deres mad som: "Moderne middelhav", "Simpel tilberedning baseret på fantastiske idéer" og "højeste kvalitet indenfor grøntsager, urter og proteiner"... Stop, stop, stop! Det er mere end rigeligt for mig. Jeg er allerede på vej. At de så også laver deres egen limoncello og lover varm, afslappet atmosfære, gør jo ikke beslutningsprocessen, der ligger i at booke bord, mere kompliceret.

Copenhagen Contemporary
Foto: Jakob Kudsk Steensen

Og alligevel bevæger det sig!

Og så videre til kunsten. Det bliver til et smut forbi Copenhagen Contemporary  sådan cirka fra 12. maj og frem, for der er der den nye udstilling Yet, it Moves! kører. Udstillingen beskrives som et spektakulært møde mellem kunst og videnskab og er en undersøgelse af universets eneste konstant, nemlig bevægelse.

Amager Strandpark
Foto: Daniel Rasmussen

Tidlige morgener på vandet

Der er noget med tidlige morgener og blikstille vand, der bare giver akut livsglæde og sjælefred. Derfor er planen, at lade vækkeuret ringe tidligt og tage en tur til Amager Strandpark før, arbejdet kalder. Det bliver nok til en tur på SUP, men kan lige så godt være en slentretur langs stranden. Er du til SUP eller måske endda kajak, så har Kajakhotellet din ryg. De har alt, hvad du skal bruge, og du kan booke det i forvejen, så du ikke går forgæves.

Volatil
Foto: William Himmelstrup

Vin fra flinke bønder

På Sdr. Boulevard ligger Volatil. En vindruehandel, som de selv kalder sig, men det er altså vin på flaske, der bliver langet over disken, bare lige for at have det på det rene. Sortimentet er bredt, lækkert og nøje udvalgt. Volatil importerer en del af vinene selv fra små flinke vinbønder, og du kan garanteret få et par ord med på vejen om vinens oprindelse og alt det der.

Vega
Foto: Wonderful Copenhagen

Dørhåndtag og stikdåser i Vega

Sidste anbefaling herfra er at tage et smut omkring spillestedet VEGA og få sig en musikalsk og arkitektonisk oplevelse. Jeg har været i VEGA mange gange, og det har selvfølgelig altid været musikken, der har trukket mig indenfor. Men jeg har også altid rigtig godt kunne lide de flotte træpaneler. Det er arkitekten Vilhelm Lauritzen, som har tegnet VEGA, det gamle Folkets Hus, og det stopper ikke ved de store linjer. Vilhelm var i den grad nede i alle detaljer lige fra førnævnte træpaneler til dørhåndtag og stikdåser.

April

Skrevet af Andrea

SoMe redaktør os VisitCopenhagen

Foråret har officielt meldt sin ankomst, men vejret fortæller en anden historie og svinger fra snestorm til solskin. I april er min kalender besat af både planer og backup-planer, og jeg håber, at jeg kan inspirere dig til at trodse vejret og opleve et alsidigt København, der tilbyder alt fra udeservering og gåture til de solrige dage til indendørshygge og nyåbnede udstillinger til de våde. Lad os komme afsted! 

Liste
Kort
Juju
Foto: Daniel Rasmussen

Viva la (food) Revolution!

En ny gastronomisk revolution skyller ind over København, og flere af Københavns mest talentfulde kokke åbner restauranter på stribe med udgangspunkt i teknikker og traditioner fra det japanske, koreanske og kinesiske køkken. Jeg er stamgæst på den populære Slurp Ramen i Nansensgade, hvor ramenkongen over dem alle, tidligere noma-kok Philipp Inreiter, regerer med fast hånd og ton af erfaring. Men at slubre lækker ramen er ikke det eneste asiatiske must-eat i 2023. De forholdsvis nyåbnede Kappo AndōEt CeteraGaijinGoldfinch og Juju står alle højt på min liste.

 

Tabaimo
Foto: Jason Wierzbicki

En dosis kunst, tak

Kunstverdenen vågner i foråret i takt med, at træerne får nye, grønne skud. Jeg forlænger mit møde med Japan og trasker mod det historiske Københavns kulturelle centrum, Kunsthal GL STRAND, hvor den japanske kunstner Tabaimo udstiller sine håndtegnede animationer inspireret af japanske trætryk, ukiyo-e, manga og anime. Men det er langt fra den eneste udstilling, du kan glæde dig over i foråret. Cisternerne har lige åbnet en udstilling af koreanske kunstner Kimsooja, og Statens Museum for Kunst (SMK) har åbnet en stor, ny udstilling med kunstner Carl Bloch.

Nordhavn
Foto: Jacob Lisbygd

Ta' med ud og fisk

Er jeg den eneste, der ikke har sluppet fiskestangen efter nedlukningen? Det, der startede som ren og skær tidsfordriv, har udviklet sig til en kompetitiv beskæftigelse. Jeg elsker de tidlige morgentimer i Nordhavn, hvor jeg står og blender ind (not) mellem elite-fiskerne langs kajen og får hjælp, når min fiskeline sætter sig fast. Hvis du ikke har udstyret, men stadig godt kunne tænke dig at prøve kræfter med fiskeriet, varm kaffe på termodunken og kolde kinder, så kan du låne grejet fra gaden hos Jans Lystfiskershop på Østerbro. 

DAC
Foto: Mellanie Gandø

So Danish!

So Danish! er den første permanente udstilling på Dansk Arkitektur Center (DAC). Udstillingen formidler historien om dansk arkitektur fra vikingetiden til i dag og har fokus på både de ikoniske mesterværker og de mindre kendte bygninger, der har medvirket til at forme det Danmark, vi kender i dag. Som et ekstra lag kan du også få indsigt i, hvordan en ny generation af arkitekter påtænker at bidrage til Danmark i dag, og det bæredygtige samfund i fremtiden.

Marts

Skrevet af Julie, Clara, Andrea, Frederik and Kasper

Det redaktionelle team bag VisitCopenhagen.

Dette er nummer 50 af vores nyhedsbrev. Det vil vi gerne fejre ved at lade hele redaktionen af Copenhagen Unfolded komme med et par ting, som man skal opleve i marts. Så til alle jer fra Clara, Julie, Andrea, Frederik og Kasper, her er vores marts og måske også jeres.

Liste
Kort

Båden der er en cirkusvogn - Frederik

Man kan aldrig have for mange kaffebarer på sin liste, og jeg er personligt glad for at der er kommet endnu et godt sted at få sin morgenkaffe hos. Båden er en spritny café og kaffebar på Christianshavn. Egentlig er det ikke en båd men en gammel cirkusvogn der huser caféen, men den ligger lige ud til havnekanten, og måske er en cirkusvogn bare en båd der ikke har lært at flyde endnu. Uanset hvad caféen vælger at identificere sig selv som, så kan du forvente hygge på et nyt niveau og selvfølgelig god kaffe. 

En hyldest til stærke kvinder - Julie

8.marts er kvindernes internationale kampdag. I år vil jeg hylde og beundre verdens stærke kvinder, ved at se en udstilling, hvor nogle virkelig seje kvinder har hovedrollen. På M/S Søfartsmuseet findes nemlig lige nu særudstillingen "HAENYEO - Havets kvinder", der gennem fotos, film og genstande fortæller historien om de kvindelige fridykkere på øen Jeju ud for Sydkoreas kyst.

Et smut i det kantonesiske køkken - Kasper

Altså, nogle gange kan man bare få lyst til noget helt bestemt, og efter at jeg tidligere på året var så heldig at få en kort snak med Will King-Smith, som er manden bag Goldfinch, der åbnede i december 2022, har jeg bare haft lyst til en god gang kantonesisk mad fra øverste hylde. Så i marts skal jeg mæske mig i dumplings, bao, Dan Dan Noodles og alt muligt andet lækkert, og så har jeg set, at de har et ret fristende cocktail kort. You can find me at the high chairs by the kitchen counter!

Arkitekt-tur langs Københavns havn - Andrea

Hvor langt er udviklingen på Nordhavnen egentlig? Påvirker Refshaleøens midlertidige kontrakt, hvordan arkitekturen derude ser ud? Og hvad skal du holde øje med, når du cykler langs den 42 kilometer havnekaj i København? I denne måned har jeg planer om at blive klogere på de arkitektoniske nyskabelserne langs havnen, og jeg har håndplukket et par adresser og lavet et kort, som I er velkomne til at lade jer inspirere af. God arkitek-tur! 

Lyskunst under jorden - Clara

En udstilling, som jeg især ser frem til at besøge i marts, er lysinstallationen Weaving the light, der åbner d. 26. marts i den underjordiske kunsthal Cisternerne, der ligger gemt under Søndermarkens jord på Frederiksberg. Det tidligere vandreservoir bliver med udstillingen forvandlet til et illusorisk rum, hvor lys fylder de mørke kamre ud og skaber et unikt hav af lys. Udstillingen er er skabt af den sydkoreanske samtidskunstner Kimsooja og er en officiel del  af Arkitekturhovedstad 2023 programmet.

Februar

Skrevet af Julie Horn

Studentermedhjælper og en del af det redaktionelle team bag VisitCopenhagen.

Februar. Den sidste måned af vinteren, og den sidste måned inden vi overgår til tider med, forhåbentlig, mere sol og mindre regn og blæst. Men inden vi overgiver os fuldstændig til forårets fristelser, kommer vi lige med fem anbefalinger til, hvad man bare ikke må gå glip af i februar måned. Der er noget for de kulturinteresserede, fastelavnsbolleinteresserede, og dem, som godt kan klemme et lille glas vin ned.

Liste
Kort
Fastelavnsbolle Perron
Foto: Daniel Rasmussen

Fastelavnsboller til alle!

Man kan ikke sige februar uden at sige fastelavnsboller, og det er ingen hemmelighed, at København har nogle af de dygtigste spillere i fastelavnsbolle-gamet. Store såvel som små bagerier har de sidste par år lavet deres helt egne kreative fortolkninger af den folkekære kage, og der er gået sport i at kreere årets bedste fastelavnsbolle. Tjek vores bageri guide for nogle af Københavns bedste bagerier, og find din personlige fastelavnsbolle-favorit.

Experimentarium
Foto: Mellanie Gandøe

Leg og lær

Er du træt af støvede gamle museer, hvor du ikke må udtrykke din nysgerrighed ved at røre eller føle på værkerne? Det har Experimentarium heldigvis en løsning på. Her handler det nemlig om at røre, pille og lege sig til viden. Jo mere nysgerrig du er, jo bedre. Lige nu har Experimentarium en særlig udstilling kaldet The Science behind Pixar, hvor du kan dykke ned i videnskaben bag Pixars populære og banebrydende animationsfilm, herunder Toy Story og Find Nemo.

Wine with a view, please!

Findes der en bedre måde at slappe af efter en lang dag end med et godt glas vin? Og endnu bedre; et godt glas vin og en smuk udsigt over de charmerende kanaler i København? Klase Vinbar ligger i kvarteret ved den nye Sydhavn og har den smukkeste beliggenhed på første parket af Københavns kanal. Folkene bag Klases Vinbar har en stor passion for vin og tilbyder et bredt udvalg af vine fra Spanien, Frankrig og Italien. Tjek vores guide ud for at finde nogle andre af Københavns dejligste vinbarer.

En unik, digital sanseoplevelse på ARKEN

Februar er måneden for gode kulturelle oplevelser, og mange museer åbner deres døre for nye udstillinger i denne måned. En udstilling, som jeg glæder mig særligt til, er Refik Anadols: Nature DreamsARKEN, lige syd for København. Udstillingen tager udgangspunkt i internettets og de sociale mediers repræsentation af naturen, som påvirker vores fælles forestilling om, hvad natur er, og hvordan naturen ser ud Udstillingen vil være åben fra 10. februar til 27. august 2023. Brug vores guide til at blive inspireret til din næste museumsoplevelse.

En levende lysinstallation i den københavnske nattemørke

Copenhagen Light Festival løber af stablen i februar og oplyser vores ellers lidt mørke tilværelse her i den sidste vintertid. Festivalen består i år af 35 lysinstallationer, og har man lyst til at være en del af selve lysudstillingen på en lidt alternativ måde, kan man deltage i DAC Arkitekturløb den 17. februar. Du får udleveret en LED-kæde, som du kan bære under løbet, og du medvirker dermed som en form for levende lysinstallation, der bevæger sig gennem det københavnske nattemørke. Her kan du læse mere om Copenhagen Light Festival.

January

Skrevet af Frederik Legind Ibsing
Studentermedhjælper i Brand & Creative og en del af det redaktionelle team bag VisitCopenhagen.

Den hektiske og, lad os være ærlige, kaotiske december er bag os, og vi kan kigge frem mod et nyt år. Januar er en måned hvor man kan starte på en frisk, vaske det gamle år væk, og gøre både kroppen og sindet klar til de næste 12 måneder. Det er tid til en hvid januar, hvor vi skal forkæle os selv med ro og fordybelse, sund mad og en måned uden alkohol, så vi rigtig kan komme os oven på et par uger med julemad. Så lad os udforske hvordan en hvid januar kan se ud i København. 

Liste
Kort

Populært bageri på Holmen

Det populære Hart bageri åbnede i 2021 et nyt sted ude på Holmen, som de kalder Hart Holmen. Halvt bageri halvt vinbar med lækker naturvin. Du kan nyde det lækre brød og de søde kager om dagen, som du kender det fra bageriet på Gl. Kongevej. Mens du om aftenen kan få et glas naturvin med surdejsbrød og et udvalg af oste, kød og fisk. I anledning af vores hvide januar, tænker jeg at holde mig fra vinen, men nyde det gode bagværk og udsigten over til Amalienborg. 

Selvforkælelse hos CopenHot

Der er ingen bedre start på det nye år, end at vaske det gamle år væk. Og hvorfor ikke gøre det i et vildtmandsbad med 40 grader varmt vand, under åben himmel, opvarmet med træbrænde i ægte Skandinavisk stil. Alt dette kan man opleve hos CopenHot ude på Refshaleøen, hvor de i vintersæsonen samarbejder med bryggeriet Mikkeller, og ligger lige ude foran baren Baghaven. Udover deres vildtmandsbade har de også saunaer og isbade hvis det bliver alt for varmt. Jeg forestiller mig at sidde i et af vildtmandsbadene, en kold januar aften i et snevejr. 

Foto: Thomas Høyrup Christensen

Find roen i naturskønne omgivelser

Ikke mere end en 20 minutters togtur nord fra København ligger Dyrehaven. Den skønne naturpark der er det perfekte sted for ro og fordybelse. Der er fyldt med skovområder, små søer, åbne sletter og som navnet antyder en masse dyr, faktisk over 2000 vilde hjorte, som man næsten er garanteret til at støde på derinde. Jeg kender ikke nogen bedre måde at afkoble på, end en lang gåtur i det fri, og frisk luft i lungerne.

Kom dig oven på julemaden med vegansk lokal bistro

En del af en hvid januar er også at tage et skridt væk fra den fede og kødrige julemad, og give kroppen lidt pusterum med noget sundt mad, for eksempel vegetarisk eller vegansk. Her er Bistro Lupa et virkelig godt bud, som er en af de mange vegetariske og veganske restauranter i København. Bistro Lupa laver plantebaseret mad kun med lokale råvarer, de har endda deres egen svampefarm. Jeg tænker at prøve deres "Southern-fried-østershatte" som er et lækkert plantebaseret alternativ til fried chicken.

Få dig et godt overblik fra Rådhustårnet

Med starten på et nyt år, kan det være rart med et godt overblik over tingene, og hvorfor ikke gøre det helt bogstaveligt i RådhustårnetKøbenhavns Rådhus? Her kommer du ret højt op over hustagene, og får et godt udsyn ud over byen. Det er altid spændende at se ens omgivelser fra en anderledes vinkel, og skal nok give anledning til refleksion.