Københavns havn
Københavns havn

Københavner Kærlighed forår 2023

Foto:Daniel Rasmussen&Daniel Rasmussen
Velkommen til ’Københavner-Kærlighed’. I dette sommermagasin om vores elskede hovedstad finder du masser af inspiration til sommerens københavnerture

Magasinet er blevet til i et samarbejde mellem Sjællandske Medier, Wonderful Copenhagen og Tivoli. I årets udgave af Københavner-Kærlighed sætter vi fokus på gastronomi og arkitektur. Københavns madscene er kendt i hele verden for innovation, kreativitet og kvalitet. Og så fejrer vi, at København her i 2023 er udnævnt af UNESCO til at være World Capital of Architecture. En fin titel – og en oplagt mulighed for at udforske vores elskede hovedstads arkitektoniske perler

God københavnertur og god sommer!

Street Food
Arkitekturhovedstad
New Asian Wave
Badesteder
Tagterrasser
Naturvin
Spis i arkitektoniske rammer
Frederiksberg
Carlsberg Byen
Kærlighed i København
Kort

"Man kan ikke få Street Food, der smager dårligt"

Den kendte kok Umut Sakarya elsker street food, og han elsker Reffen, fordi han dér altid kan få noget, han kender, og noget, han aldrig har smagt før. Det er altid autentisk og spændende, og han nyder at tale med de passionerede stadeholdere, der selv står og laver retterne.

Umut på Reffen
Foto: VisitCopenhagen
Umut på Reffen
Foto: VisitCopenhagen

Når man er på street food-marked skal man altid prøve én ting, som man kender og elsker. Og så skal man prøve at spise to ting, man aldrig har prøvet før.

Når man besøger det københavnske street food epicenter Reffen på Refshaleøen i selskab med den kendte kok Umut Sakarya, er man sikker på at gå mæt derfra, for Umut har et fast princip, han altid følger. “Jeg fik engang selv et rigtig godt råd, som jeg nu vil give videre: Når man er på street food-marked skal man altid prøve én ting, som man kender og elsker. Og så skal man prøve at spise to ting, man aldrig har prøvet før, og som man ikke kender noget til,” siger Umut

Det er så autentisk

Han mener, at Reffen er et sted, man bare SKAL opleve, når man besøger København. “Der er så meget forskelligt mad, som man ikke finder nogen andre steder i byen. I mine øjne kan man ikke få street food, der smager dårligt. Det fede ved street food er, at det er så autentisk. Man kan ikke undgå at få en madoplevelse, når man smager på street food fra hele verden.” Ifølge Umut kan København være rigtigt stolt af sin store street food-scene. “Man kan simpelthen få en åbenbaring, når man smager noget lækkert street food, man aldrig har prøvet før. Vi skal føle os så heldige over at have Reffen og de mange andre muligheder for street food i København,” siger han.

Hvad valgte Umut at smage?

Nogle gange kan man få noget fantastisk mad herude det ene år, og så er boden væk året efter, så det er altid spændende, hvad der er af nye steder og nye smage på Reffen.” Reffen har fire nye boder i år: Surf ’n’ Turf Sausages (hjemmelavede pølser, som Umut smagte), Buddha Rolls (forårsruller), Mehmaan (pakistansk) og White Rabbit (økologiske is).

Surf'n'turf
VisitCopenhagen

1: Surf'n'Turf Sausages

Surf ‘n’ Turf Sausages er en helt ny bod på Reffen i år. Indehaveren Jacob Jensen er egentlig uddannet kemiker, men brænder mere for at eksperimentere med sine hjemmelavede pølser, der findes i tre forskellige varianter: Nordic, Asian og Mexican. Umut fik serveret Asian-versionen: “Det er første gang, jeg har prøvet sådan noget her. Det er virkeligt den bedste og saftigste pølse, jeg nogensinde har smagt. Og det er f***ing svært at lave gode, hjemmelavede pølser – de bliver altid vildt tørre. Det er kreativt, modigt og ambitiøst, og når han så nailer den, så er der bare kæmpe respekt herfra”.

Awasana
VisitCopenhagen

2: Awasana - Afghansk Street food

“Jeg aner ingenting om det afghanske køkken, men det var virkeligt sjovt at smage det. Jeg vidste ikke, om de har et meget krydret køkken, eller om de bruger vildt meget chili. Men det var faktisk ret mildt – nærmest lidt tyrkisk. Virkeligt gode auberginer.”

Gosht
VisitCopenhagen

3: Gosht - Kurdisk Street Food

“Jeg synes virkelig, det var fræk shishkebab, og den var superautentisk,” siger Umut.

Street Food i verdensklasse

Broens gadekøkken
VisitCopenhagen

Broens gadekøkken

Madmarkedet Broens Gadekøkken ved Inderhavnsbroen mellem Christianshavn og Nyhavn er en smeltedigel af street food-køkkener og barer, der serverer velsmagende mad og drikke fra flere forskellige steder i verden. Hvert køkken er håndplukket blandt Københavns mest anerkendte køkkener og restauranter. Du kan for eksempel sætte tænderne i en sandwich med sprød fried chicken hos Poulette, vietnamesiske delikatesser hos District Tonkin eller bæredygtig og økologisk fish and chips fra Haddock’s Seafood.

Seaside Toldboden
VisitCopenhagen

Seaside Toldboden

Seaside Toldboden er et nyt restaurantkoncept, der kalder sig selv for gastrohus med sine syv selvstændige køkkener. I Seaside kan du gå på opdagelse i retter fra alle syv verdenshjørner og sammensætte dine favoritter fra menuen, præcis som du har lyst til. Seaside har alt til både den lille og store sult, som kan nydes i afslappede rammer på første parket til havnen.

Torvehallerne
VisitCopenhagen

Torvehallerne

Torvehallerne på Israels Plads tæt på Nørreport station er et fødevaremarked, hvor det oprindelige, det nye, det gennemtænkte og det langsomt tilberedte får mere end 115.000 gæster til at flokkes hver eneste uge. Alt strutter af friskhed. Ikke mindst stadeholderne, der tripper for at byde dig velkommen med masser af delikatesser, grøntsager, friske fisk, økologiske varer, italienske specialiteter og meget mere at vælge imellem.

Tivoli Food Hall
VisitCopenhagen

Tivoli Food Hall

I Tivoli Food Hall på Bernstorfsgade kan du forkæle dine smagsløg i de 15 nøje udvalgte madboder, hvor der venter noget lækkert for alle familiens medlemmer. Tivoli Food Hall er madglæde på 850 kvadratmeter. Madboderne har åbent alle ugens dage med alt fra burger og pizza til ramen og smørrebrød. Du kan nyde dit måltid ved en af de hyggelige kroge blandt madboderne, på den store udendørs terrasse med udsigt ud til Tivoli eller tage den med dig som takeaway. Der er altid gratis entré fra gaden, men du kan også gå til og fra Tivoli Food Hall gennem Tivoli når du har entré til Tivoli.

Kontrasterne står i kø på en tur rundt i København

Guide, københavner og arkitekturentusiast Sine Louise Schmidt fra CPH:COOL tipper om steder i verdens arkitekturhovedstad, der er er værd at besøge for deres arkitektur, stemning og kontraster.

Dronning Louises bro

Foto:VisitCopenhagen

“Jeg elsker kontrasterne mellem det pæne og grimme eller mellem det nye og det gamle. Kontraster gør byen levende og skaber udsigter og byrum, der på samme tid er interessante både at se på, bevæge sig i og fortælle om,” siger Sine Louise Schmidt. Hun driver virksomheden CPH:COOL, som siden 2005 har vist København frem for byens gæster på guidede ture. I år er København udnævnt til verdens arkitekturhovedstad af UNESCO, og hovedstadens nye og gamle arkitektur byder på mange inspirerende ledetråde til en øjenåbnende tur rundt i byen, mener hun.

Cirkelbroen
VisitCopenhagen

Nye broer - Nye sammenhænge

“Mine to yndlingsbroer er Cirkelbroen mellem Islands Brygge og Christianshavn, og Lille Langebro, som binder Christianshavn sammen med Vester Voldgade og Indre By på en utrolig flot og elegant måde. Jeg bor selv på Islands Brygge og benytter Lille Langebro i stor stil. Jeg går endda gerne en lille omvej for at gå over Lille Langebro i stedet for Langebro.” Cirkelbroen er tegnet af den islandske kunstner Olafur Eliasson, og set fra oven er den sat sammen af fem cirkler. Cirkelbroens master peger tilbage mod gamle dage, da skibe sejlede gennem havnen. “Det er en sjov bro at passere. Den indbyder til, at man stopper op undervejs og ikke bare drøner fra A til B,” siger Sine. Skulle kaffetørsten melde sig under et brobesøg, anbefaler hun caféen i BLOX ud mod Bryghuspladsen eller den lille blå foodtruck The Van, som, når vejret tillader det, serverer kaffe og avocadomadder med mere ved Sukkerfabrikken for enden af Lille Langebro.

Grundtvigs kirke
Astrid Maria Rasmussen

Velfærdsbyen Nordvest

Københavns gæster må ikke snyde sig selv for et besøg i Grundtvigskirken på toppen af Bispebjerg i Nordvest. “Grundtvigskirken står der og troner majestætisk og flot. Den blev færdig i 1940 og er nærmest et must-see. Hele Nordvest er jo fortællingen om, at kommunen og nogle velfærdsarkitekter ønskede at bygge en bydel, der kunne danne ramme om folks liv fra vugge til grav – med institutioner, skoler, hospital, boliger til arbejderne og så denne fantastiske, moderne, nygotiske katedral. Når man går tæt på de lysegule mursten inde i kirken, kan man se, at de er blevet slebet, passet og plejet som små babyer. Der er nærmest ikke en ridse i noget af det. Det er så detaljeorienteret og samtidig så stort.” Men Nordvest kan meget mere, påpeger Sine Louise Schmidt. “Jeg ville gå ned til Rentemestervej, hvor der er skabt et stort gadegalleri, hvor gavlene på de gamle karreer er blevet dekoreret af kunstnere. På Rentemestervej ligger også et af mine personlige yndlingssteder, bageriet Flere Fugle, hvor der både er godt bagværk, kaffe og mange sjove events. Det ligger i den såkaldte Demokrati Garage, hvor det syder og bobler af alle mulige fællesskaber.

Banegaarden
Mellanie Gandø

Jernbase-oasen

Som en isoleret, hemmelig oase midt i byen ligger Jernbanebyen i Sydhavn gemt godt væk fra hovedstadens trafik og travlhed. Det gamle DSB-terræn, hvor man i sin tid reparerede godstog og opbevarede sveller i store trælader, gennemgår en kæmpe transformation, hvor nyt og gammelt spiller sammen. Her er masse at se og smage. “Velux har bygget nogle midlertidige bud på fremtidens grønne byggerier. Det kaldes BoligVærkstedet og består af syv træbygninger. Der er også studieboligerne CPH Village, som er baseret på idéen om små hjem og vægt på fællesarealer. Det spiller godt op imod hele konceptet for BaneGaarden, som Aarstiderne har åbnet i de gamle trælader, som er blevet nænsomt restaureret af Realdania. Det er er klart værd at gå rundt og kigge på området. Jeg ville sætte mig med en kaffe hos bageriet PERRON eller tage en cocktail i madmarkedet længere henne.”

SEB huset
VisitCopenhagen

Op i højderne

I Bernstorff sgade venter en overraskende mulighed for at komme lidt op i højderne ved SEB-huset, som er tegnet af Lene Tranberg. “De grønne bygninger står så fint og kurvet på en kunstig bakke, og det synes jeg i sig selv er en sjov ting i den her ellers så flade by. Der vokser små træer på skråningen, som tiltrækker både dygtige skateboardere og folk, der vil se byen fra en ny vinkel. Man kommer op og kan se Stadsarkivet, og man kan gå langs den highline, der på sigt skal være på Kalvebod Brygge hele vejen ned til Kaktustårnene. Området ved SEB-huset er et lidt tilbagetrukket og stille sted, hvor man i ro og mag kan stå og kigge ud over havnen, selv om det ligger ved en af de mest trafikerede veje i byen.” Når du har nydt udsigten, anbefaler Sine Louise Schmidt et besøg på den flydende bar Green Island ud for Kalvebod Brygge.

Nordhavn Sandkaj | Giuseppe Liverino
Giuseppe Liverino

Pak badetøjet og tag metroen til Nordhavn

Sine Louise Schmidt elsker at tage den nye metrolinje M4 ud til Nordhavn. “Turen derud er en oplevelse i sig selv. Det tager kun få minutter at komme fra Kongens Nytorv til Nordhavn. Der er flere farver i designet af den nye metro, og også arkitektonisk er det interessant af stå af på Nordhavn og gå gennem den stribede tunnel. Man stiger op, og så har man vandet foran sig med alle de nye og gamle bygninger omkring sig. Det er interessant at se, hvordan det hele udvikler sig med de nye beboelsesejendomme og de gamle pakhuse, som bliver kaldt Den Røde By.” Og husk at pakke badetøjet. “Det er nærmest som at være sydpå, fordi man ligger der på træpromenaderne og lige kan hoppe i vandet, og så er der alle caféerne og restauranterne bagved, hvor man kan få kaffe eller noget at spise.”

La Banchina | Daniel Rasmussen
Daniel Rasmussen

Industriens storhed

Kontraster er der også mange af på Refshaleøen, hvor historien om den store skibsværft B&W stadig spiller en synlig og vigtig rolle for oplevelsen. “Jeg ville besøge Lille Bakery eller sætte mig ved det lille italienske spisested La Banchina i det gamle skur, som B&W-arbejderne brugte, når de skulle sejles mellem Sjælland og Amager. Man kan hoppe i vandet, og om vinteren kan man gå i sauna bagefter. Refshaleøen bærer i høj grad præg af fortiden, og man bliver altid overrasket, når man går rundt mellem de gamle haller. Der er altid nye pop up-initiativer. Jeg kan godt lide den midlertidighed, der er over det. Det er ikke for pænt, og det kan jeg godt lide. Der er noget industriklenodie over det, og man kan godt fornemme den storhed, der har været, dengang de byggede kæmpe skibe på B&W.”

Carlsberg byen
Thomas Høyrup Christensen

Nyt liv i bryggeribyen

Storhed – og hygge – venter der også i Carlsberg Byen. Sine Louise Schmidt anbefaler, at man fra Jernbanebyen går ned ad Bavnehøj Allé, nyder Vestre Kirkegård og går gennem de grønne områder. “Derefter kan man bevæge sig over den her fantastiske næsten Eiffeltårnslignende bro, der går over banelegemet ved Valby, som jeg synes er helt fantastisk smuk. Og så er man pludselig i Carl Jakobsens gamle have, som først blev åbnet for offentligheden i 2009. Man føler stadig, at man er lidt på opdagelse i noget hemmeligt og spændende, når man besøger stedet, der bærer præg af, at både far og søn på Carlsberg var meget dedikerede arkitektur- og kunstelskere. Meget er fredet og bevaret, og så har man langsomt transformeret det gamle industriområde til et nyt beboelsesområde. Der er mange spændende steder, og jeg kan godt lide den her lidt italienske stil med en masse små pladser, man kan slå sig ned på. Man kan gå på Gasoline Grill og få en burger eller gå ned til Aamanns Genbo og få smørrebrød.

Det asiatiske køkken ruller ind over byen

En velsmagende trend, som er døbt New Asian Wave, er skyllet ind over den københavnske madscene. Flere af de asiatiske restauranter forener smagen af Østens specialiteter med det nye nordiske køkken.

Foto:Juju

En bølge af spændende, asiatiske restauranter præger madscenen i København, hvor nogle af byens mest talentfulde kokke skaber nye madoplevelser ved at kombinere principperne fra det nye nordiske køkken med asiatiske traditioner.

Alene i 2022 åbnede otte nye asiatiske restauranter i København. Her kan du læse om nogle af byens mange asiatiske restauranter, der afspejler trenden, som madelskere har døbt New Asian Wave.

Gaijin
Gaijin

Japansk outsider i Ravnsborggade

Med dybe rødder i det japanske køkken forsøger restauranten Gaijin at udfordre de traditionelle japanske retter ved at tilføre sit eget touch i tråd med restaurantens navn, som kan oversættes til ’Outsider’. Gaijin har hjemme i den vibrerende Ravnsborggade på Nørrebro og ledes af Mads Magnus Nørgaard og Edward Lee, som er født i Hong Kong og opvokset i Australien. Gaijin har en stor ambition om at bruge alle dele af dyrene og samarbejder med landmænd og fiskere for at få de bedste ingredienser i sæsonen.

Goldfinch
Oscar Meyer

Kantonesisk Social Food

I en baggård på Kongens Nytorv finder du den kinesiske restaurant Goldfinch, som laver traditionel kantonesisk mad serveret som social food af kinesiske råvarer i høj kvalitet og produceret med etikken i højsædet. Restauranten er inspireret af køkkenchef Will King-Smiths barndomsminder fra Australien, hvor kinesisk mad er anerkendt for godt håndværk. Hos Goldfinch er serveringerne med grøntsager, fisk, kød, nudler og ris skabt til at blive delt af gæsterne.

Juju
Juju

Uhøjtideligt koreansk med nordisk twist

Juju i Øster Farimagsgade på Østerbro er en moderne koreansk restaurant, hvor køkkenchef Kristian Bauman (tidl. Noma) udforsker sine egne koreanske rødder og kombinerer dem med sin ekspertise i ny nordisk mad med fokus på lokalt frembragte ingredienser. Juju har åbent til frokost og aften fra mandag til fredag. Retterne er uhøjtidelige og delevenlige, men kan sagtens også nydes individuelt.

Kona
Kim Holtermand

Ramen bag elefanterne

I et hjørne af Carlsberg Byen bag de berømte elefanter følger det japanske spisested Kōnā trop på sin ramen-succes med søster-restauranten Slurp. I stueetagen hos Kōnā sidder du omkring en u-formet disk og kan følge med i det åbne køkken, hvor de klassiske, hjemmelavede ramen-retter kendt fra Slurp får deres egne Kōnā-udtryk. Ovenpå kan du nyde japansk inspirerede snacks og drinks i den uformelle izakaya bar

Slurp Ramen Joint
Vojtech Tesarek

Den Københavnske Ramen-pioner

Slurp er en ægte, uhøjtidelig ramen joint, der åbnede tilbage i 2017 på initiativ af Philip Inreiter (tidl. Noma) med ambitionen om at servere den bedste ramen i Skandinavien. Slurp er kendt for at skabe lange køer af ramen-elskere ned gennem Nansensgade. Hos Slurp får du altid ramen med håndlavede nudler, grøntsager i sæson og hjemmelavet suppe. Slurp eksperimenterer konstant med nye smage og toppings for at skabe japansk ramen i europæisk og dansk kontekst.

Propaganda
Marc Skafte-Vaabengaard

Sjovt og koreansk

Hos Propaganda på Vester Farimagsgade bliver du fristet af et sydkoreansk inspireret køkken drevet af Youra Kim (tidl. Noma) og Riccardo Macron, der også har skabt den populære italienske restaurant Barabba. Maden hos Propaganda er inspireret af Youra Kims barndom i Sydkorea, hvor hun flyttede rundt i landet med familien og dermed fik erfaring med mange facetter af det koreanske køkken. Propaganda forsøger at afvige fra det traditionelle og har i stedet en uhøjtidelig tilgang, hvor sjov, koreansk inspireret mad bliver til i kombination med lokale råvarer fra danske farmere.

Udnyt byens mange badesteder

Dyp tåen eller hele kroppen ved et af de mange badesteder, København tilbyder i og udenfor byen.

La Banchina

Foto:Simon Bang

I København er du aldrig langt fra en strand. Om sommeren kan du også tage en dukkert i et af de mange havnebade rundt omkring i byens havn. Mens Amager Strandpark tilbyder 4,6 kilometers sandstrand, kan havnebadet på Islands Brygge prale med dets fem forskellige bassiner. Her er en række gode bademuligheder i København.

La Banchina
Daniel Rasmussen

Naturvin og badetur ved La Banchina

Havneknejpen La Banchina på Refshaleøen tiltrækker ikke kun gæster, der kommer for spisestedets naturvin og mad. Det er også et populært badested, hvor du kan hoppe i vandet fra kajen og bagefter nyde en tur i sauna. Her er du heller ikke langt fra de mange andre fristelser på Refshaleøen – for eksempel Grønt Marked, hvor bønder og lokale producenter sælger friske råvarer, og Reffen, der er et mekka for fans af streetfood fra alle verdenshjørner. Havnebussens stoppested på Refshaleøen ligger tæt på La Banchina.

Sandkaj badezone
Rasmus Hjortshøj

Storbystrand på Sandkaj badezone

Med metro tæt på, træpromenade, caféer og masser af badegæster danner Sandkaj Badezone i Nordhavn hver sommer ramme om en skøn strandstemning. Sandkaj Badezone ligger i Nordhavn-bydelen Århusgadekvarteret, og badeturen er en god anledning til at udforske Nordhavn og nyskabende arkitektur som Portland Towers, The Silo og Konditaget Lüders – hvis du skulle få lyst til at træne lidt før din dukkert. I Nordhavn finder du også god kaffe hos Andersen & Maillard og Original Coffee, vegansk, sukker- og glutenfri keto-is hos Moo Moo Isbar, Corsa Pizza og Sushi Anaba.

Man kan svømme i Københavns rene havn. Bl.a. ved Islands Brygge Havnebad-
Astrid Maria Rasmussen

Evigt populære Islands Brygge havnebad

Havnebadet ved Islands Brygge, som er designet af arkitektfirmaerne BIG og PLOT, er et af de mest alsidige i byen og henvender sig til alle målgrupper. Her er både et 75 meter langt og 2,5 meter dybt motionsbassin, børnebassin, småbørnsbassin med skrånende bund og udspringsplatforme i 1, 3 og 5 meters højde. Toiletter kan findes på kajen, og så skorter det ikke på fristende isbutikker – for eksempel Bryggen 11, Hansens Is og Bravissimo. Havnebadet ligger tæt på Islands Brygge Kulturhus, og området tæller spisesteder som Hatoba Sushi, Hiko Pizza, The Pizza Bro og Il Buco samt den populære bager Andersen Bakery.

bellevue strand
Jacob Lisbygd

Arne Jacobsen og badetur på Bellevue

Efter en lille togtur nordpå med Kystbanen kommer til du til Klampenborg, hvor den kendte og populære badestrand Bellevue frister og imponerer med sin sandstrand og de legendariske badetårne designet af Arne Jacobsen. Han tegnede også Bellevue Teatret og boligbebyggelsen Bellavista på den anden side af Strandvejen. Bellevue har en strandcafé, og spisestedet Den Gule Cottage ligger i parken ved stranden, lige som der er bageri og café (Wulff & Konstali) ved Bellevue Teatret. Dyrehaven og Bakken er i gåafstand, så badeturen kan udvikle sig til en heldagsfornøjelse.

Amager strandpark
Daniel Rasmussen

Legesyge og børnevenlige Amager strandpark

Københavns største strand er Amager Strandpark kun fem kilometer fra centrum og tæt på Øresund metrostation. Her er lagune, bypark og masser af aktiviteter. På den 4,6 kilometer lange, veludstyrede strandø er der i alt fem “strandstationer” med toiletfaciliteter, kiosker og boder. Amager Strandpark er meget børnevenlig og egner sig til badegæster i alle aldre. De små kan også få en på opleveren i Naturcenter Amager Strand, som i weekenden holder åbent for alle interesserede – ofte med aktiviteter. I Amager Strandpark er der endvidere mulighed for windsurfing, minigolf, og her ligger den snoede badebro Sneglen og badeanstalten Helgoland. Strandparken ligger tæt på indkøbsmuligheder og caféer som Yellowbird Coffee, Lagkagehuset og Lia Ice Cream langs Amager Strandvej.

Nyd livet på byens tagterrasser

København får stadig fl ere rooftops – stemningsfyldte tagterrasser, hvor du kan nyde mad, drinks, livet, en god fi lm – og selvfølgelig udsigten over byen.

Foto:Ana Cecilia Gonzalez

Tagterrasser kan bare noget særligt. Rundt omkring i København åbner stadig flere rooftops, hvor du kan se byen fra oven og forkæle dig selv med god mad og underholdning i stilfulde omgivelser under åben himmel.

The Rooftop bar
Daniel Rasmussen

Skyhøj oase

Tagterassen på det nyåbnede Hotel Danmark i Vester Voldgade er slet og ret døbt The Rooftop Bar. Her kan du nyde lækre cocktails, øl og vin i loungemøbler blandt grønne planter i en skyhøj oase med 360 graders udsigt over København. Her er også events hver fredag hen over sommeren.

Glyptoteket rooftop
Ana Cecilia Gonzalez

På toppen af Glyptoteket

Glyptoketet på Dantes Plads har altid været kendt for sin smukke Vinterhave med café i eksotiske omgivelser, men nu har museet også åbnet Glyptoteket Rooftop på sin tagterasse – en pop-up restaurant i højden, hvor Glyptotekets café Picnic serverer kølige drikke og lækker mad i uformelle rammer med en uovertruffen udsigt over København. Du skal betale entré til museet for at komme ind, men der er gratis entré sidste onsdag i hver måned. Picnic bestyres af topkokken Lasse Askov.

Sanders rooftop
VisitCopenhagen

Blå himmel hos Sanders

På Sanders Rooftop på toppen af Hotel Sanders i Tordenskjoldsgade kan du nyde en kop kaffe eller et glas vin i en stille, stilfuld atmosfære med den blå himmel lige over dig – enten ude i solen eller under glastag, hvis det skulle dryppe lidt. Der serveres også en snackmenu.

Tramonto rooftop
Jonathan Vivier

Solnedgang hos Tramonto

På toppen af Hotel Ottilia i Carlsberg Byen ligger Tramonto Rooftop, der byder på en 360 graders udsigt over København og Carlsberg Byens mange historiske bygninger. Tramonto Rooftop er en italiensk restaurant og bar, hvor du kan toppe den gastronomiske oplevelse med en ægte solnedgang over København.

Gro Spiseri | Giuseppe Liverino
Giuseppe Liverino

Økologisk i højden

På taget af et tidligere bilauktionshus i Æbeløgade på Østerbro ligger Danmarks første tagfarm ØsterGRO og dens restaurant Gro Spiseri. Her bliver økologisk urbant landbrug kombineret med madoplevelser. Gro Spiseri er ikke en helt almindelig restaurant. Medarbejderne i køkkenet sammensætter i fællesskab menuen og udvælger naturvinene til maden. Den økologiske mad indtages ved et langbord, hvor snakken ofte går på kryds og tværs mellem restaurantens gæster.

Illum tagterrasse
VisitCopenhagen

Hummer og sprød pizza hos Illums

På toppen af ILLUM på Strøget finder du stormagasinets Rooftop med flere restauranter, barer og en smuk udsigt over byen. Her kan du for eksempel nyde udsøgt hummer og andre fiskespecialiteter på Skagen Fiskerestaurant, sprød napolitansk pizza hos Rossopomodoro og god kaffe hos Original Coffee.

Smag på en Københavnsk trend - Naturvin

Blandt internationale vinentusiaster rangerer København højt på listen over byer, hvor der er de bedste muligheder for at nyde naturvin. Du kan selv udforske og smage på den københavnske naturvintrend i vinbarer, vinbutikker og på restauranter over hele byen.

Foto:VisitCopenhagen

Københavnske restauranter, vinbarer og vinbutikker har de senere år gjort hovedstaden til et internationalt hot spot, når det gælder udbredelsen af fænomenet naturvin. Mens økologisk vin er blevet til uden brug af traditionel kunstgødning og sprøjtemidler med pesticider mod ukrudt og insekter, og biodynamisk vin også inddrager alle andre naturlige parametre, inklusive stjerner, planeter og månens rytme, er naturvin i bund og grund vinproduktion ført helt tilbage til basis. Naturvin er vildgæret druesaft, hvor vinproducenten blander sig så lidt som overhovedet muligt i, hvordan vinen udvikler sig. Naturen må gå sin egen gang. Naturvin er således den mest naturlige form for vin, der kan drikkes af vores stadig mere ansvarlige ganer.

noma
Marc Skafte-Vaabengaard

Det startede på noma

Men hvorfor er det så lige København i det flade Danmark, som ikke er kendt for at være vinland, der er blevet uofficielt centrum for naturvins-trenden? Som så meget andet af den gastronomiske innovation på den københavnske madscene kan også udbredelsen af naturvin spores tilbage til restauranten noma. Da noma åbnede, indså restaurantens daværende chefsommelier Pontus Elofsson, at naturvin var det perfekte match til de retter, René Redzepi skabte af bæredygtige ingredienser efter de samme principper som naturvin. Dengang serverede kun få restauranter i København naturvin, men hurtigt fulgte andre køkkenchefer trop, og snart poppede vinbarer, restauranter og butikker med naturvin op i stor stil over hele byen.

Gaarden & Gaden | Anne Mie Dreves
Anne Mie Dreves

Nørrebro er god for naturvin

Nørrebro er den bydel, hvor der er den største koncentration af vinbarer med naturvin på vinkortet. Besøg for eksempel Sabotøren i Fensmarkgade, som har fristet med naturlige vine siden 2008. Der er lette snacks, der passer til vinen, og alle vine kan købes med hjem for halv pris. Terroiristen i Jægersborggade er både vinbutik og vinbar med et stort udvalg af naturvine – også fra lande som Serbien og Chile. Bistroen Gaarden & Gaden på Nørrebrogade serverer naturvin og har mindst 500 forskellige mærker i kælderen, og Rødder & Vin i Ravsborggade er, som navnet antyder, også dedikeret til naturvin.

Roots
VisitCopenhagen

Naturvin i alle bydele

Men overalt i København finder du vinbarer, hvor du kan få vin af den naturligste slags. På Østerbro er ROOTS på Østerbrogade en af de nye spillere på naturvin-scenen, og på Vesterbro serverer Ancestrale i Oehlenschlægersgade et bredt udvalg af naturvine sammen med snacks og andre småretter. På Frederiksberg kan du få naturvin og østers hos Rouge Oysters på Gammel Kongevej, og i Indre By frister Bar’Vin i Skindergade med rustik mad og et vinkort domineret af naturvine. I Nyhavn tilbyder vinbaren Den Vandrette et stort udvalg af naturvine og et altid sæsonbestemt madkort. Bag Den Vandrette står vinimportøren Rosforth & Rosforth, der i 1994 importerede den første naturvin til København. Rosforth & Rosforth driver også i eget navn et lidt hemmeligt sted med naturvin under Knippelsbro.

Spis i smukke arkitektoniske rammer

I København er der mange muligheder for at kombinere store madoplevelser med storslået, ny arkitektur.

Nærvær

Foto:Daniel Rasmussen

København er kendt som en af verdens gastronomiske hovedstæder, men er også rig på nye arkitektoniske hovedværker. Så hvorfor ikke kombinere stor gastronomi med stor arkitektur? Her er inspiration til spisesteder, hvor spektakulær arkitektur bliver en del af madoplevelsen.

Almanak
VisitCopenhagen

Spis på toppen af Operaen

Uanset om du skal overvære en opera eller er gæst fra gaden, kan du nyde den nye restaurant Almanak i Operaen, som er placeret på Operaens øverste balkon. Almanak er åben for alle, der ønsker en stor kulinarisk oplevelse – for eksempel fint smørrebrød og fiskeretter – på toppen af en af Københavns mest kendte bygninger. Operaen er tegnet af arkitekt Henning Larsen og er indvendigt udsmykket af kunstnere som Per Kirkeby og Olafur Eliasson. Fra Almanak er der en storslået udsigt til Amalienborg og Marmorkirken på den anden side af vandet.

Bistro Panpan
VisitCopenhagen

Til bords hos pandaerne

Det nye cirkelformede pandaanlæg tegnet af Bjarke Ingels Group i Zoo er ikke kun hjem for de to store pandaer, der er flyttet til København fra Chengdu i Kina. BIG har også inkorporeret det fransk-asiatiske spisested Bistro PanPan, så du kan tage plads og spise et lækkert måltid mad i de frodige omgivelser. Du kan for eksempel nyde spisestedets populære moules mariniéres eller hjemmelavede forårsruller, mens du kigger på pandaerne, der guffer løs af deres egen foretrukne spise; bambus. Pandaanlægget er udformet som det kinesiske yin og yang-symbol, så hun- og hanbjørnen kan adskilles og hverken kan se, høre eller lugte hinanden uden for parringssæsonen.

No. 2
VisitCopenhagen

Nordisk gastronomi i moderne arkitektur

På kajkanten af Hammershøj Kaj på Christianshavn ligger restauranten No. 2 i en moderne bygning tegnet af Henning Larsen som hovedsæde for banken Nordea. I stilfulde rammer med danske designmøbler har No.2 plads til op til 100 spisende gæster inden for og 40 gæster på terrassen langs med kajen. No. 2 er lillesøster til restauranten AOC, som har to Michelin-stjerner. Maden hos No. 2 beskrives som nordisk luksus, og så er der en fornem udsigt til spektakulær arkitektur som kulturcentret BLOX, Den Sorte Diamant og Cirkelbroen.

Nærvær
Daniel Rasmussen

Nærvær under det grønne græs

Frem for at skabe en bygning i helt moderne stil er Krøyers Plads ved havnefronten snarere en original genopfindelse af de pakhuse, der var kendetegnende for området siden 1700-tallet. Bygningen er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Cobe og blev indviet i 2016. Krøyers Plads med de karakteristiske grønne tage med græs huser den populære restaurant Nærvær, der tilbyder et udvalg af enkle retter og en brunch, som er blevet et tilløbsstykke. Havnekajen i området ved Nærvær er også et populært sted at tage en dukkert.

The Silo
Martin Auchenberg

Storslået udsigt fra Siloen

Restaurant Silo i Helsinkigade i Nordhavn har en storslået udsigt fra 17. etage i den tidligere kornsilo fra 1962, som Cobe Arkitekter i 2017 forvandlede til 39 unikke lejligheder med restaurant på toppen. Siloen er et af de mest berømte eksempler på Københavns kreative genbrug af havnen og dens bygninger. Til frokost frister Restaurant Silo med dansk smørrebrød med et moderne twist, mens aftenkortet er præget af det franske, italienske og nordiske køkken.

Axel towers
Jude Allen

Tårnene på Axeltorv

Axel Towers på Axeltorv over for Tivolis hovedindgang er et af Københavns nyeste arkitektoniske vartegn. Axel Towers er tegnet af Lene Tranberg fra Lundgaard & Tranberg Arkitekter og blev indviet i 2017. Bygningen består af fem tårne i forskellig højde. På 10. etage fi nder du spisestedet TRIO Restaurant & Bar, der blev åbnet af folkene bag Michelin-restauranten AOC. I TRIO kan du nyde mad fra det danske køkken og kigge ud på byens summende liv, mens du sidder i møbler designet af den kendte danske møbelarkitekt Poul Kjærholm.

Bohemeliv på Frederiksberg

Frederiksberg er den grønne og kunstneriske bydel med sin helt egen identitet.

Foto:Mellanie Gandø

Frederiksberg er den grønne oase København, kendt for Frederiksberg Have og sine mange originale butikker, restauranter og andre etablissementer, der historisk har tiltrukket skuespillere og musikere og stadig adskiller sig fra alt andet, man kan opleve i byen.

Le Gourmand
Daniel Rasmussen

Smag på Frankrig

Frederiksberg bliver også kaldt Lille Paris. Det skyldes ikke mindst det danske svar på Champs-Élysées, Frederiksberg Allé, og den franske stemning i den hyggelige handelsgade Værnedamsvej. På Værnedamsvej kan du blandt andet besøge Le Gourmand, der samler alt det bedste fra Frankrig i en lille butik. Siden 2005 har manden bag Le Gourmand, Carsten Thisted, rejst rundt i Frankrig og opsnuset de lækreste varer fra små kvalitetsbevidste producenter, som han har importeret til butikken på Værnedamsvej. Le Gourmand har åbnet café i nabobutikken, hvor du kan nyde vin, sortfodsskinke, ost, østers og meget andet.

Formel B
Mellanie Gandø

Formelen på gourmet-succes

Over to årtier har gourmetrestauranten formel B på Frederiksberg-siden af Vesterbrogade udviklet sig til en hjørnesten på den danske restaurantscene og har endda haft en stjerne i Michelin Guiden siden 2004. Konceptet er enkel topgastronomi, gode vine og en uprætentiøs atmosfære. Bag formel B står køkkenchef Kristian Arpe-Møller og restaurantchef Rune Amgild Jochumsen, der har arbejdet sammen i 20 år. Restauranten er indrettet med møbler designet af den berømte danske møbelarkitekt Finn Juhl, og kunsten på væggene er skabt af anerkendte danske kunstnere som Frederik Næblerød og Søren Solkær.

Cisternerne
Torben Eskerod

Lyskunst under jorden

Dybt under Søndermarkens grønne græs over for Frederiksberg Slot gemmer sig enorme underjordiske rum, hvor dagslyset aldrig når ned. Engang var disse gamle cisterner fyldt med 16 millioner liter drikkevand, men nu er vandet væk og erstattet af kunstudstillinger og forskellige arrangementer og events, der alle tager udgangspunkt i stedets arkitektur og helt særlige klima. I sommer danner Cisternerne den fugtige ramme om udstillingen ’Weaving the Light’ med spektakulære lysinstallationer af den sydkoreanske kunstner Kimsooja, der oplyser mørket i det tidligere vandreservoir med alle regnbuens farver. 

Frederiksberg Have
Daniel Rasmussen

Besøg Frederiks store have

Frederiksberg Have for enden af Frederiksberg Allé har været et populært udflugtssted blandt københavnerne i flere hundrede år. Mange tager madkurven med og kombinerer måske udflugten med en tur i Zoo, der er nærmeste nabo. Ved hovedindgangen til Frederiksberg Have bliver man budt velkommen af parkens grundlægger, Frederik 6. Ved siden af statuen ligger Haveselskabets Have og den kendte restaurant Mielcke & Hurtigkarl i den smukke bygning fra 1830. Inde i parken kan du lade dig sejle rundt i robåd med Svendsens Bådfart. Fra båden kan du se Frederiksberg Slot, der knejser på bakken, parkens vidtstrakte plæner, de mange små broer og det kinesiske lysthus fra 1799.

Central Hotel
Andrea Nuñez

Byens mindste hotel

Et af de mest bohemeagtige steder, man kan overnatte i København, må være Central Hotel i Tullinsgade. Et mindre hotel findes ikke, for der er kun ét værelse med én seng, så du har det hele for dig selv. Nedenunder ligger Central Café, en ganske lille kaffebar, hvor du kan få morgenmad, mens middagen serveres på Café Granola på Værnedamsvej to minutter væk.

Gensyn bar
Mellanie Gandø

150 slags whisky

Med cocktailbaren Gensyn på Rolighedsvej har ejerne Terkel Kleist og Dave Jackson udlevet deres drøm og skabt en populær lokal bar med storartede cocktails, uden at det bliver opstyltet og dyrt. Det tiltrækker mange gæster, som også kommer for at spille billard. Udover cocktails er Gensyn kendt for at have 150 forskellige slags whisky på hylderne.

Alléenberg
Tine Schaer

Mødested for scenens folk

Engang var natværtshuset Alléenberg i Allégade stedet, hvor alle de berømte skuespillere mødtes efter forestillingerne på Frederiksbergs mange teatre. Interiøret er nærmest uændret siden 1924, da Ingeborg Johansen åbnede stedet sammen med datteren Ruth og drev stedet i årtier. Blandt stamkunder kaldes Alléenberg for “Psykopaten”. Der går mange historier om hvorfor. Ifølge en af dem blev Ingeborg lidt gak på sine gamle dage.

Anarki
Wonderful Copenhagen

Vinkort uden sidestykke

Restauranten Anarki er indehaver af en såkaldt Bib Gourmand – en udmærkelse Michelin Guiden tildeler restauranter, der serverer veltillavet mad til rimelige priser. Bag bistroen Anarki står kok Rune Saver Sonnichsen og sommelier Christian Thorsholt Jacobsen, der er dobbelt nordisk og dansk mester, så det kan ikke overraske, at Anarkis vinkort er i særklasse, og at dens vinkælder er blevet kåret til en af de fem bedste i Danmark.

Snup en dag i Carlsberg byen

Det gamle bryggeriområde, hvor restaureret industrihistorie og nye boligområder går hånd i hånd med innovative butikker og spisesteder byder på rigeligt med oplevelser til en hel sommerdag.

Carlsberg byen Elefanterne

Foto:Andreas Raun

Carlsberg Byen er et nyt, gammelt kvarter i udkanten af Vesterbro i København, der grænser op til Valby og Frederiksberg. Området er opkaldt efter Danmarks store bryggeri, der bryggede øl i området frem til 2008. Siden er Carlsberg-grunden løbende blevet udviklet, så området i dag fremstår som et unikt kvarter, hvor nænsomt restaurerede gamle industribygninger og nye boliger går i spænd med innovative butikker spisesteder, butikker og hoteller.

Her er nogle forslag til, hvordan I kan bruge en dag på at nyde og udforske det spændende byområde med de mange kroge og små pladser

Morgenmad: Klassisk dansk bagerhåndværk

Start dagen med morgenbrød fra Københavns Bageri på handelsgaden Flaskehalsen i den sydlige del af Carlsberg Byen. Københavns Bageri er åbnet af ejerne bag Alice og Benji, begge meget populære bagerier og kendte for deres høje kvalitet – og lange køer. Københavns Bageri laver bagværk forankret i den gamle danske tradition for bagerkunst og godt håndværk. I kan passende tage bagværket med hen i brygger J.C. Jacobsens have, som ligger et stenkast væk og nyde udsigten til de historiske bygninger De Hængende Haver, Mineralvandsfabrikken og Æresboligen samt det prisvindende byggeri Forskerboligerne fra 2017

Carlsberg byen Elefanterne
Andreas Raun

Formiddag: Arkitektoniske perler

Herefter kan I udforske det gamle industriområde og opleve arkitektoniske perler som Elefantporten, Dipylonporten, Den Snoede Skorsten, Stjerneporten og Kridttårnet. Kridttårnet huser i øvrigt også det internationalt anerkendte galleri von Bartha, der viser moderne kunst. I kan også tage et smut forbi multikunstneren Henrik Vibskovs arkivbutik eller det danske køkken- og møbelkoncept Stillarks butik og showroom.

Beyla
VisitCopenhagen

Frokost: Vegansk frokost

Når det er blevet frokosttid, byder en restaurant på Købkes Plads sig til. Her er det anmelderroste spisested Souls genopstået under navnet Beyla. Her serveres udelukkende vegansk mad. Bag Beyla står pionererne inden for plantebaseret mad i København, og Beyla er således søsterrestaurant til fremtrædende grønne, københavnske spisesteder som Ark og Bistro Lupa. 

AIRE Ancient Baths
AIRE Ancient Baths

Eftermiddag: Wellness i maltmagasinet

I Romerriget søgte man ro, afslapning og nydelse i ekstravagante badehuse. AIRE Ancient Baths Copenhagen genopliver traditionen i det gamle Carlsberg Maltmagasin, hvor tiden står stille, og krop og sjæl bliver bragt i balance. Her kan I nyde et luksuriøst termisk bad, få massage og andre wellnessoplevelser i de unikke historiske kældre. AIRE er et anerkendt wellness koncept, der ud over København har lokationer i blandt andet New York, Chicago, Sevilla, Barcelona og London.

SURT
VisitCopenhagen

Aftensmad: Pizzaer med surdej

Til aften er det oplagt at besøge det italienske spisested SURT på den så carlsberg’ske adresse Bag Elefanterne 2. Det knap så italienske navn hentyder til, at SURT udelukkende serverer surdejspizzaer. Her får du ægte, italienske pizzaer af høj kvalitet lavet på få, men gode råvarer og serveret i en uformel setting. Surt er skabt af italieneren Giuseppe Oliva, som i 2021 kunne se sit spisested kåret til den 32. bedste pizzarestaurant uden for Italien af den internationale guide 50 Top Pizza.

Liquo
VisitCopenhagen

Aften: Flydende italienske fornøjelser

Nu har SURT’s ejer Giuseppe Oliva så også åbnet vinvaren L˘iquo, der har hjemme på gaden Fadet i Rothe Hus ved Margrethe Nørlund Bohrs Plads. L˘iquo betyder “flydende” på latin, og her serveres drinks og snacks, der kan nydes efter middagen. L˘iquo har specialiseret sig i italiensk vin fra alle landets 20 regioner, men serverer også Vermouth, Negroni og andre drinks, som du kan nyde sammen med italiensk charcuteri, oste og andre småretter

Hotel Ottilia
Mellanie Gandø

Nat: Sov godt hvor øllet blev lageret

Når det er blevet sengetid, kan I tage en overnatning i Carlsbergbyens nye luksus- boutiquehotel Ottilia. Kategorien boutiquehoteller er kendetegnet ved at være mindre, unikke hoteller præget af design, personlighed og storytelling. Og Hotel Ottilia oser af stemning og historie med sin placering i den gamle Lagerkælder med de ikoniske guldskiver, hvor Carlsberg-øllene tidligere blev lagret. Bygningen blev i 2019 kåret til den smukkeste bygning i København af Københavns Kommune. Hotel Ottilia huser både tagterrasse, 2 barer og 3 restauranter

Masser af kærlighed i København

Hvad enten I holder i hånd eller bare nyder at være i hinandens selskab, er København rig på adspredelse i den romantiske, hyggelige afdeling, hvor tempoet er lavt og stemningen i top.

Goboat

Foto:VisitCopenhagen

Selv om København er en pulserende storby, er der gode muligheder for en stemningsfuld hyggestund med partneren, familien, venner og kolleger

Goboat
VisitCopenhagen

Vær din egen kaptajn

Lej en privat båd hos GoBoat og nyd solnedgangen over Københavns Havn, mens stilheden lægger sig over vandet. En fælles sejltur er en perfekt social oplevelse, hvor I kommer tæt på hinanden, uanset om I er venner, familie eller kolleger. Bådene sejler omkring 3-4 knob, hvilket svarer til omkring 5-7 km/t. At sejle så langsomt betyder, at I kan nyde oplevelsen. Hver båd har plads til 8 personer. I båden finder du et kort, der hjælper dig med at få mest muligt ud af din tur. GoBoat har anbefalede ruter, men du bestemmer selv, hvor du sejler hen.

Romantiske have

Landbohøjskolens have på Bülowsvej har offentlig adgang og er en lidt skjult have anlagt i datidens romantiske stil i 1858. Den centrale del af haven hedder sågar Den Romantiske Have. Haven har en tilhørende café, og ellers er der jo ikke langt til for eksempel Hart Bageri på Gl. Kongevej, hvor man nemt kan medbringe bagværk derfra og holde en lille picnic. Haven er i dag en del af Københavns Universitet og har til formål at være studiehave og universitetspark, at levere planter til undervisningen og at være en grøn oase for alle interesserede, der kan gå en tur i de unikke historiske omgivelser og opleve de over 6.000 forskellige planter.

Klassisk på Kyssetrappen

Fra den 26. maj og frem til den 24. august byder Det Kongelige Teater i samarbejde med Jeudan og GoBoat igen i år på en gratis koncertrække med titlen ’Klassisk på Kyssetrappen’. På otte udvalgte dage over sommeren kan du opleve nogle af Danmarks bedste musikere sætte klassiske toner i nye rammer, når både popartister, kapelmusikere og strygerensembler samles på den flydende scene i havnen på Ofelia Plads – for eksempel den prisvindende unge pianist Gustav Piekut, der indtager den flydende scene 30. juni.

Kanalhuset
Guiseppe Liverino

Fællessang på kanalerne

Nu kan du synge med af hjertens lyst på vandet rundt i København, når Kanalhuset på Christianshavn arrangerer fællessang i kanalerne. Den musikalske kaptajn er Nikolaj Muldkjær, der går ombord med sanghæfter og sin guitar og styrer passagererne igennem fællessange om København, forår, sømænd, Langebro og et hav, der vugger – mens København glider forbi. Det sker fredag den 16. maj kl. 17.00-18.00. Der er afgang og ankomst ved havnerundfartens stoppested lige ved Kanalhuset, og det koster 100 kroner at sejle og synge med. Kanalhuset håber at kunne sejle en gang om måneden, så hold øje med Kanalhusets hjemmeside.

Copenhagen's habour in winter seen from the sauna's at CopenHot.
Daniel Rasmussen

Hottub og sauna på kajen

Nyd udsigten over Københavns vand og skyline, mens du bliver varmet grundigt op hos Hottub Copenhagen på Refshaleøen. Synk ned i et af de fem hottubs på kajen med op til 40 grader varmt saltvand og nyd en hyggelig time med ro og forkælelse. I kan også slappe af i en sauna ud over det sædvanlige, hvor I gennem det store glasparti kan nyde panoramaudsigten over vandet og ind over København. Både tubs og sauna kan rumme seks personer og lejes for en time ad gangen. Håndklæde udleveres ved check ind.

Batteriet sixtus
Daniel Rasmussen

Solnedgang med kanonsalut

En nærmest lidt hemmelig oplevelse, som er ukendt selv for mange københavnere, er muligheden for at holde i hånd og se både solnedgangen og Rigets Flag blive taget ned ved Batteriet Sixtus på Holmen. Rigets Flag hejses altid ved solopgang og nedhales ved solnedgang. Hver gang markeres det med et kanonskud, som dog aldrig affyres før kl. 8 om morgenen, uanset hvornår solen er stået op. Bastion Christianus Sixtus blev opført 1738-1748 til at beskytte flåden og Københavns befolkning. De gamle kanoner på volden er fra 1824.

Københavner Kærlighed kort

Tjek alle stederne ud på dette kort

Tilbage til start